Bankrendszer - Mennyibe kerül az ingyenes pénzfelvétel - 500Mrd / év

2013.09.09. 17:57 :: Dörnyei József

Rogán Antal, miután egyeztetett a közvetlen családtagjaival, barátaival és rokonságával, beígérte, hogy havi kettő készpénzfelvétel teljesen ingyenes lesz.

A készpénzfelvétel régebben kb. 0,15% körüli banki díj terhelte (ATM és olcsó bank). Aztán jött először 0,3% adó, majd most már 0,6% adó is terheli. A bankokra a kormány rányomott még egy nagy adag adót is, ezért az eredeti 0,15%-os díjat is feljebb nyomták, ma már alsó hangon 0,2%.

Összesen tehát a készpénzfelvételt 0,8% költség terheli. Ez 200K összegnél 1 600Ft.

Ezek a díjak csak akkor érvényesek, ha a teljes, 200K összeget veszi fel a polgár, ha ennél kevesebbet vesz fel, akkor a díj sokszorozódik. Ha 2 részletben, akkor 1,6% (3 200Ft), ha három részletben, akkor 2,4% (4 800Ft) már a díj.

Nem mindenki tud egyszerre 200K-t felvenni. Ez elég sok pénznek számít és van, aki nem tud várni. Emiatt aztán  szegényebbek jellemzően többet fizetnek, mint a gazdagabbak.

Amennyiben a kormány valóban bevezeti az ingyenes készpénz felvételt, akkor _mindenki_ a _teljes_ fizetését fel fogja venni. Teljesen mindegy, hogy ki mennyit keres, a minimálbér körül kereső család is felveszi a havi 100K-t, meg a manager is a havi 1M-t.

Ami marad a számlán, az havi rezsi vagy a befektetendő pénz a tehetősebbeknél. Ez a rész azonban eléggé elhanyagolható. Az összes fizetések 80%-át fel fogja venni a lakosság.

Mennyi is az annyi?

A KSH szerint az összes foglalkoztatott száma 3 950K dolgozó. Ez ingadozik, de számoljunk ezzel a számmal.

A nettó átlagfizetés, szintén a KSH szerint 139K. Ugye csak a nettót lehet felvenni.

Ez összesen 6 588 Mrd / év.

Ennek a 0,8%-a - 527 Mrd.

Az összeghez még hozzájön a céges készpénzfelvétel is.

A cégek valószínűleg nem lesznek jogosultak ingyenes KP felvételre, de ezt simán ki tudják játszani, ha az alkalmazottak személyes bankszámláját is belevonják a játékba. És meg fogják tenni, mert 0,5%, amit nyerhetnek (0,8%-0,3%) bizony nagyon sok pénz. Ez simán adja a lakosságtól levont 20%-ot.

A teljes összeg összesen még csak nem is jól becsülhető, de mindenesetre horribilis szám.

Igen nagy baj az, amikor Rogán Antal reggel felkel, elbeszélget pár emberrel és mindenféle számolgatás nélkül bejelent egy 500Mrd-os csomagot. Nem kéne. Nem sugallja Magyarországról a legjobb képet...

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: FIDESZ Gazdaság Bankrendszer Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr65504450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása