Környezetvédelem - Felhőkarcolókba költözik Ázsia

2013.07.23. 09:23 :: Dörnyei József

Ázsiában egyre több felhőkarcoló épül a nagyvárosokban, a lakosság egyre nagyobb része él felhőkarcolókban.

A modern felhőkarcolók extrém környezettudatosak. Nagyon kevés energiát használnak fel minden téren. A fűtésükre/hűtésükre alig valamit. A belső közlekedés, a liftek csak elektromos energiát igényelnek és abból is nagyon sokkal kevesebbet, mint a legkisebb autó. A külső közlekedés limitált, mert a lakók egy része eleve magában a felhőkarcolóban dolgozik egy másik része meg a környező felhőkarcolókban. Emiatt a külső közlekedés nagy nagy százalékban tömegközlekedés vagy gyalogos. A fajlagos, tehát egy személyre jutó energia felhasználás nagyon sokkal alacsonyabb, mint az átlag társasházi v. családi házas épületeknél.

A felhőkarcolók az jelentik, hogy minimális földterületen nagyon sok ember élhet. Emiatt a lakott területek aránya sokkal kisebb lehet, mint ma. Ezzel meg lehet állítani a lakott területek terjeszkedését, sőt, vissza lehet adni lakott területeket a környezetnek.

A felhőkarcolókat nem kell feltétlenül egymás mellé építeni, a modern városokban nem is teszik ezt, hanem nagy parkokat hagynak el közöttük. Ezzel növelik a zöld felületek arányát a városokban, miközben nem csökken a népsűrűség. A nagy parkok kikapcsolódási és sportolási lehetőséget biztosít a lakóknak, valamint a munkába járást is megkönnyíti, pl. lehetővé teszi a dedikált bicikliutak építését.

Kínában a költségeket is sikerült leszorítani. 1 m2 építési költsége kb. 300K. Ez alacsonyabb, mint Magyarországon egy "normál" társasház v. családi ház építési költsége. A technológia, amit használnak az "panel". A felhőkarcolót 90+%-ban házgyárban "panel"-enként gyártják le, majd a helyszínen se perc alatt építik fel. Például a "Sky City" 90 napos építési idővel rendelkezik. Ennyi idő alatt Magyarországon egy családi házat sem húznak fel.

Nagyon modern technológiát alkalmaznak, de a technológia még jelentősen fejlődni fog. Ma 15 cm-es szigetelést alkalmaznak, aminek jelentős súlya van. Már létezik és Németországban használják is az aerogélt. Ennek szinte nincsen tömege és kb. a 10-100-szorosa a hőszigetelése, mint a ma használatos szigetelőknek. 1200 fokig hőálló, ami azt jelenti, hogy bírja a közvetlen lángot, pl. lángszóróval az idő végezetéig lehet pörkölni és 1 cm-es aerogél túloldalát kézzel meg lehet közben fogni. Ebből 2 cm jelentősen jobb szigetelés, mint a hagyományosból 15 cm.

A felhőkarcolók megoldanak még egy igen nagy problémát, a légszennyezés egészség károsítását. Minden felhőkarcolóban levegő kezelés van, ami keringeti, hűti, fűti és tisztítja is a levegőt. Aki ilyenben él, annak nem kell portól, légszennyezéstől és pollentől tartania.

A felhőkarcoló építés a Scifi korszakot fogja elhozni Ázsiában. Az emberek hipermodern felhőkarcolókban fognak lakni, elképesztő luxusban, ráadásul megfizethető áron. Európa le van maradva, nagyon.

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

2 komment

Címkék: Környezetvédelem Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr785419744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.07.23. 13:13:06

Egy dologgal nem számol a poszt írója:
ezt csak Ázsiában (annak is az Industól keletre eső felén) lehet megcsinálni.
Normális ember (Észak-Kanadától, Afrikán át Új-Zélandig) agyfaszt kapna egy ilyen épületben.
Az, hogy a világot (legalábbis az emberi civilizációt) végül elpusztító ázsiai emberek nem bírtak megállni a normális emberlétszámnál, az az ő bajuk, és most ilyen extrém megoldásokkal kísérleteznek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.23. 14:35:21

@Nűnű:
Még nem próbáltad. Olyan, mintha egész életedben egy luxusszállodában élnéd le.

Van minden, fitnesz centrum, uszoda, jakuzi, mozi, bevásárlóközpont, park (zöld) a felhőkarcolón belül.

Nincsen az ezer nyűg, amit egy családi ház jelent.

Nekem van ismerősöm, aki ilyen lakásban él, nem akar elköltözni az istenért se... Voltam nála 2-szer 1-1 napot vendégként, nem volt rossz...
süti beállítások módosítása