MNB - Lassan változik a Status Quo

2013.06.11. 09:53 :: Dörnyei József

300 fölé került a forint, folyamatosan gyengül. Sajnos ez nem egy egyszeri esemény, hanem a Status Quo változott meg.

A US-ben elkezdődött a bankóprés leállítása. A feltételeket lassan, de biztosan eléri a gazdaság, a munkanélküliségnél a cél 6,5%, most már 7,5%-ra csökkent le. Az inflációnál 2% a cél, most 1%, de az előrejelzések szerint őszre fel fog menni 2%-ra. Tehát valamikor ősszel le lehet állítani a bankóprést.

Első körben bejelentésekkel figyelmeztette a piacokat a FED. A piacok az egész világon elkezdtek alkalmazkodni a fejleményekhez, sajnos ez a forint árfolyamán látszik meg számunkra.

A US bankóprés leállítása az EU szempontjából kevert következményekkel jár, vannak pozitív és negatív hatásai is, ma még senki sem tudja felmérni, hogy a végén jobban jár-e az EU, vagy nem.

Magyarországon is hasonló a helyzet. Az államadósság finanszírozása drágább lesz, de az export nőni fog. Szvsz. Magyarország nyer a folyamaton.

Mindenesetre a Status Quo megváltozott és előre láthatóan változni is fog legalább az őszig. Fel kell készülni hektikusabb forintárfolyam mozgásokra.

Az MNB kamatcsökkentési ciklusának is vége lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr835355160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása