US - Kiderült, hogy hogyan működik a kommunikáció megfigyelése

2013.06.07. 10:37 :: Dörnyei József

A Guardian kezébe került egy US bírósági végzés, amiben kötelezi a bíróság a Verizon nevü távközlési céget az összes mobil forgalom adatának az átadására.

Az eredeti végzést itt lehet elolvasni.


A bírósági végzés titkosított 35 évre. Ez azt jelenti, hogy a távközlési cég nem hozhatja nyilvánosságra a polgárok felé, hogy a kormány megfigyeli őket.

Ez nem csak a US-ben veri ki a biztosítékot, hanem bármilyen demokratikus országban. A polgárok megfigyelése alapvetően természetesen engedélyezhető. De csak a polgárok tudtával és egyetértésével.

A polgárok tudtukon kívüli megfigyelése fasiszta, kommunista és diktatórikus rendszerekben szabad, demokráciában tilos.

Sajnos a US jelenlegi, "demokrata" (liberális-szocialista) vezetése kezdi átlépni a demokrácia határait.

Ennek az oka nem alapvető anti-demokratikus beállítottság, hanem hatalomféltés. A polgárok megfigyelése pont a demokrata szavazók között a legkevésbé népszerű. Persze a republikánus szavazók se szeretik különösebben. Emiatt döntött úgy a demokrata kormány, hogy akkor inkább csal és titokban vezeti be a megfigyelést.

A gond ezzel az, hogy a US-ben szinte minden kiderül, inkább hamarabb, mint később. 2013.04.25-én hozta a bíróság a fenti végzést és 1,5 hónap múlva már ki is derült.

Elvileg az, aki nyilvánosságra hozza, nagyon hosszú időre hűvösre kerülhet. Emiatt semelyik US újság nem merte közvetlenül nyilvánosságra hozni a dokumentumot, csak megírták, hogy létezik, adtak rá egy linket és megírták, hogy mi a véleményük róla.

A Guardian nem US újság. Nyugodtan nyilvánosságra hozhatja, a legrosszabb esetben a US kormány fél éven belül leszedeti a netről a UK kormánnyal együttműködve. De addigra a rombolás már megtörtént, elítélni meg senkit sem tudnak érte.

Most a demokrata kormányzat nagy sz*rban van. Eddig sem volt hiteles vagy megbízható, most a maradék politikai tőkéjét veszíti el. Jobb lett volna bevállalni a keserű pirulát és nyilvánosan bejelenteni a megfigyeléseket. Most, hogy lebuktak, mindenki számára világos, hogy megfigyelik a lakosságot és ezt titokban teszik. Nem csak mobiltelefon forgalmat figyelik meg, hanem valószínűleg mindent, internetet, autó forgalmat, bank átutalásokat, köztéri és magán kamerákat stb., stb.

Ez nem is feltétlenül mind igaz, de mivel kiderült róluk, hogy titokban megfigyeléseket végeznek, mostantól a polgárok körében teljesen jogosan ki fog alakulni egy tudat a megfigyelő államról. Eddig egy igen apró kisebbség hitte azt, hogy az állam mindent megfigyel, mostantól mindenki ezt fogja gondolni.

komment

Címkék: Politika Társadalom US

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr265349362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.06.07. 14:15:07

Ez nagyon gáz minden liberális érzésű embernek. Vagy akárkinek aki egy kicsit is gondolkodik.
Annál is kicifántosabb az ügy, mivel a 2008-as svéd FRA törvényt (internet lahallhgathatóság bizonyos esetekben, sv.wikipedia.org/wiki/FRA-lagen) nyiltan kritizálta sok amerikai szervezet (teljesen jogosan), hogy túl sokat enged meg az államnak. Persze a svédek bizalma az államban jóval európai átlag fölött van, de ez nagyon nagy vitát váltott ki anno, több kormánypárti vezető is ellene voksolt.
Most meg kiderül, hogy az USA is csinálja, jóval nagyobb méretben, és titkosan. Én vajon mennyi kormány csinálja még titokban?????

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.07. 14:40:50

@Clear-water:
Mindig nagyon komikus, amikor a US kritizál bármit az EU-ban...
A US a leginkább a náci Németországra vagy a régi CCCP-re hasonlít nagyon sok mindenben. De a mai Németország nem a Náci Németország...

Természetesen a Svéd példa a helyes. Meg kell beszélni, hogy mit szabad és mit nem az államnak, nyilvánosan és a végén a döntés mögé kell állni.

A US-ben a kiszivárgott infó szerint gyakorlatilag mindent megfigyeltet az állam, amihez csak kedve támad, ha a cégnek ez nem tetszik, akkor lesittelik a managementet és annyi. Ez Náci vagy kommunista tempó...

Kínában tudok még ilyet elképzelni, az EU-ban sehol sem.

Clear-water 2013.06.07. 15:21:07

@Dörnyei József:
Azt hiszem, ha a legsunyibb diktatúra címért kéne versenyezni, az USA minimum a dobogón végezne. Ebben azt hiszem egyetérthetünk.
Emlékszem még az eufóriára, amit Obama megválasztásakor az amcsik véghezvittek. Békedíj meg egyéb ökörségek. Talán felébredtek páran azóta.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.10. 09:46:50

@Clear-water: Hát igen, azért kapta a díjat, mert fekete... Eléggé lejáratta magát vele a Nobel-díj...
A US-nek vannak jobb és rosszabb idöszakai, most egy "rosszabb" van. Most nem egy nagy öröm ott élni...

Kaptam oda pár ajánlatot, de a döntés mindig az volt, hogy ezerszer is az unalmas EU, mint az izgalmas, de nagyon veszélyes US...
süti beállítások módosítása