Magyarország - Nagy árvíz jön

2013.06.04. 11:29 :: Dörnyei József

Veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor, most komolyan dolgozik a kormány az árvíz elleni felkészülésben.

"reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében" - ez a pozitívnak hangzó mondat azt jelenti, hogy van valamennyi esélye annak, hogy nem szakad át a gát.

"a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve" - a Duna árterén lakók valós életveszélyben vannak/lesznek.

Tegnap átutaztam Ausztrián és Németországon, Passaunál és Regensburgnál is. Passau környékén a Duna gátja az autópálya mellett átszakadt, a vízszint az autópálya alatt 2 m-el volt. A belvárosban az első emeletig álltak a házak a vízben. Esély nem volt megállítani az árvizet, a valaha mért legmagasabb vízállás volt.

Csütörtökön is átutaztam, már akkor árvíz volt és "hard rain" esett Passautól Bécsig. Tegnap, tehát 5 nappal később még ugyanaz a "hard rain" esett az Osztrák határtól egészen Regensburgig.. Hatalmas mennyiségű csapadék hullott le egy nagy területen.

Passauban most még csökken a vízszint, de már várják az esőzések miatti második árhullámot.

Ez a vízözön fogja Szerdán elérni Magyarországot.

Magyarországon eddig még nem látott magasságú árvíz lesz. Kb. 20 napig fog tartani, tehát 20 napig kell majd az egyre átázottabb gátaknak állnia a nyomást.

Mindenkinek, aki a Duna normál + 12m szintje alatt lakik, fel kell készülnie arra, hogy átszakadhat a gát. Még Budapesten is. Még most érdemes körülnézni, mert az V., VI., stb. kerületek mind ezalatt a vízszint alatt vannak. Érdemes kinézni egy biztonságos helyet, ahova baj esetén elmenekülhet a család és kinézni az odavezető leggyorsabb utat is. Érdemes egy "túlélő" csomagot a kocsiban tartani, hogy baj esetén azonnal lehessen indulni.

Ha átszakad a gát, akkor is van idő addig, amíg elönti a teljes területet a víz. Ez az idő persze függ a Dunától való távolságtól. Érdemes megtudni, hogy hogyan riasztanak, ha átszakadt a gát. Pl. milyen hangja van a szirénának. Ha a rádióból tudjuk meg, akkor már jó eséllyel késő.

Nem szabad arra számítani, hogy ha jön az árvíz, akkor majd felmászok a lépcsőházba. A Budapesti épületek többsége nem úgy épült, hogy kibírjon egy árvizet. Magasan fekvő területre kell menekülni.

A kormány most úgy tűnik, hogy a helyén van és remélem, hogy Orbán Viktor sem megy el az országból, amíg az árvíz tart. A lehetőségek azonban végesek, ha a víz elég magas, akkor átcsap a gáton, vagy ha a gát megadja magát, akkor már semmit sem lehet tenni.

1 komment

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr875343322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.06.04. 12:28:29

Ez az árvíz most lesz igazán vizsga a kiszelektált katasztrófavédelemnek.
Sok minden kiderül most, hogy a sok "szájtépés" arról, hogy a kidobták a tapasztalt munkaerőt és lojálisra cserélték mennyire igaz, illetve milyen hatása van. Eddig csak feltételes módban bszéltünk, de most már nem.

Mindenesetre elég sok a rizikófaktor.
süti beállítások módosítása