Kína - 10 éves 40 billiárd Yuan terv az urbanizáció növelésére

2013.05.23. 13:02 :: Dörnyei József

Az urbanizációs terv elképesztő léptékű 40 billiárd (40 000 Mrd) Yuan, megfelel ~ 5 Billiárd ( 5 000 Mrd) Eurónak. Ez Magyarország 50 éves teljes GDP-je.

A terv célja az, hogy nagyon sok Kínai polgárt vidékről a nagyvárosba költöztessen. Ehhez természetesen hely kell a nagyvárosokban.

A 40 Brd yuan-t utakra, vasutakra, metrókra és egyéb szükséges infrastruktúrára fogják költeni, mint pl. vízvezeték, gázvezeték, áram, stb., stb.

A cél az, hogy a jelenlegi 51%-os urbanizációs szintet 60%-ra növeljék. Kína lakossága kb. 1,4Mrd polgár, ennek 9%-át fogják nagyvárosba költöztetni, tehát a terv 123M polgárt fog érinteni.

A terv oka sok rétű.

A legfontosabb ok az, hogy elfogyott az az olcsó munkaerő, amivel a Kínai ipar termel. Olcsóbb a nagyvárosba vinni a vidékieket, mint az ipart vidékre vinni. Ez persze nem feltétlenül igaz, de a döntés erről szól. (Lehetett volna fordítva is)

A másik ok az, hogy "lelassult" a Kínai GDP növekedés. A terv ezen segíteni fog, mert nagyon sok pénzt költ el, ezzel növeli 10 éven keresztül a GDP-t. A GDP növekedés lassulása azonban természetes gazdaság fejlődési folyamat, a GDP csak egy új fejlődési szakaszba lépett. Emiatt nem volt szükséges a tervet elindítani, de mellékhatásnak növelni fogja a GDP-t is, ami nem baj.

A harmadik ok az, hogy kezd kialakulni egy ingatlan lufi a piacon. Az ok az, hogy a Kínai ipar nem képes elegendő mennyiségben lakásokat építeni. A tervvel ez a probléma remélhetőleg megoldódik és megfelelő számú lakás esetén az ingatlanárak lejjebb mennek.

A terv mindenesetre jó. Kína halad tovább a nemzeti kapitalista úton. Nincsen egyszerű dolga, de megoldja a problémákat.

2 komment

Címkék: Kína Gazdaság Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr745314403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fudosin 2013.05.23. 13:35:48

2-3 éve láttam egy dokumentum filmet (sajnos már nem emlékszem a címére, de youtube-on fellelhető), ami arról szólt, hogy Kínában hatalmas építkezések mennek, ami növeli a GDP-t, de az ingatlanok utána kihasználatlanok maradnak, így gyakorlatilag szellemvárosok épülnek. Ennek némileg ellentmond, amit írsz, de hát Kína nagy ország és sok kínai él ott, bármi megtörténhet.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.23. 14:11:10

@fudosin: Hibák mindenhol vannak. A dokumentumfilmben látott város közben on-line lett. Még nem 100%-os a kihasználtsága, de már valahol 10-20% között.
süti beállítások módosítása