Technológia - Milyen AA elemet vegyünk?

2013.05.11. 21:08 :: Dörnyei József

Bennem az a tévképzet volt hosszú ideig, hogy az újratölthető elemek jóval kevesebb energiát tárolnak, mint a hagyományos társaik. Nem tudom, hogy miért gondoltam ezt így, de hatalmas tévedés volt.

Egy átlag alkáli elem 800 mAh energiát tárol.

A "jobb" pl. heavy duty elemek kb. 1300 mAh-t, a legjobb, amiről tudomásom van (Varta High Energy alkaline) 1431 mAh-t.

A lítium elemek tárolnak a legtöbbet, ez 3009 mAh (Energizer Ultimate Lithium).

Nemrégen vásároltam újratölthető lítium elemeket. Ezekben 2500 mAh energia tárolható el, ami sokkal jobb, mint a legjobb alkáli elem és nagyon közel van a legjobb lítiumos eleméhez.

Az általam vásárolt elemet azonban 500-szor újra lehet tölteni.

Igazából azért néztem utána a dolognak, mert hatalmas meglepetésemre a kisfiam távirányítós lánctalpas markolója az újratölthető elemmel több mint 2 hétig működött, míg a közeli boltban vásárolt saját márkás alkáli elemmel kevesebb, mint 1 hétig bírta, de a legdrágább márkás alkáli elemmel sem bírt ki egy teljes hetet.

A számok tükrében nem meglepő a dolog.

Amit mindenkinek javasolni tudok, hogy minden létező helyre csak újratölthető lítiumos elemet használjon. Nagyon sokkal olcsóbb, sokkal kevesebbszer kell cserélni és környezetbarát.

Ezeken az elemeken szerepel a tárolt energia és az újratölthetőség száma. Pl. van olyan, ami 2500 MAh és 500-szor tölthető újra vagy ugyanattól a gyártótól 1900 mAh, de 1800-szor újratölthető.

Nekem a nagyobb kapacitás jött be inkább, de pl. a számítógép egérbe a többször újratölthetőt vettem meg, mert az majdnem 7/24-ben működik.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Energia Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr865295733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása