US - Kiderült, hogy a Bostoni merénylet vezetője rajta volt a TIDE listán

2013.04.24. 15:45 :: Dörnyei József

A TIDE lista egy erősen titkosított lista az ismert terroristákról, valamint a terrorista gyanús egyénekről. A Bostoni merénylet vezetője, aki meghalt a merénylet utáni összecsapásban a rendőrséggel, rajta volt a listán.

Azért került fel a listára, mert Oroszország külön figyelmeztette a US-t, hogy Tamerlan Tsarnaev radikális iszlamista. Ezután az FBI kihallgatta és rátette a listára, de a "jobbára ártalmatlan" kategóriába.

Ezután Tamerlan Tsarnaev elment Csecsenföldre egy fél éves terrorista kiképzésre. A TIDE rendszer ezt úgy értelmezte, hogy már nincs a US-ben, tehát nem veszélyes, tehát csökkentette a veszélyességi fokát "ártalmatlan"-ra.

Az FBI még akkor sem akadt rá, amikor a szemtanúk a kezükbe nyomták a fényképét. Nem is ellenőrizték a listát a robbantások után.

Csak akkor találták meg a listán a terrorista főnököt, amikor már a neve is megvolt és valaki helyesen bele tudta írni egy számítógépbe...

A US terrorelhárítás ebben az esetben teljes csődöt mondott.

Kevéssé elképzelhető, hogy az Oroszok túl gyakran segítenének a US-nek terroristákra figyelmeztetéssel. Ha mégis megteszik, akkor könnyen lehet, hogy az illető egy veszélyes terrorista és nem "jobbára ártalmatlan". Az FBI nem járt el a megfelelő gondossággal.

Amikor Tsarnaev kiment Csecsenföldre fél évre, annak ki kellett volna vernie a biztosítékot és magasabb kategóriába sorolni, nem pedig lesorolni "ártalmatlan" kategóriába.

Amikor fél év múlva visszajött, az egy újabb alkalom volt arra, hogy azonnal a körmére nézzenek.

A fejlett világ számára azok a legveszélyesebb terroristák, akik már ott élnek. A fejlettebb terrorhálózatok már az interneten keresztül hálózzák be őket, ahogy már írtam. Ez ellen extrém nehéz védekezni.

Bostonban azonban nem ez történt, ott minden adott volt az FBI számára, hogy időben elkapja a terroristák. Figyelmeztették rá őket az Oroszok, rajta volt a listán és ráadásul 6 hónapos kiképzést kapott, amiről tudott az FBI.

Hogyan fogják elkapni azokat, akiket az interneten hálóznak be, akikről nem tudnak az Oroszok, akik soha nem utaznak el egy terrorista kiképzésre?

Hát, nagyon úgy néz ki, hogy komoly munka vár az FBI-ra, mert a mostani rendszerük nincsen felkészülve még a jelenlegi terrortámadásokra sem, nemhogy az új, internetes terrortámadásokra...

Szólj hozzá!

Címkék: Világ US Terrorizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr25244866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása