Gazdaság - Újabb 130 Mrd-ot szórna el a kormány stadionokra

2013.04.23. 13:53 :: Dörnyei József

A Puskás stadionra 70-90Mrd-ot, az olimpiai központra pedig 30-40Mrd-ot tervez elkölteni a kormány, szerencsére csak 2015-2020 között.

Sajnos a kormány már eddig is elköltött néhány szár Mrd-ot stadion építésre vagy hasonlóan értelmetlen dolgokra.

A jelenlegi gazdasági helyzetben kevés haszontalanabb beruházás képzelhető el stadionépítésnél. Magyarországon rekord alacsony a sportokat élőben megtekinteni vágyó polgár, semmi szükség stadionokra. Ha nem állna úgy az ország, ahogy, akkor még azt mondanám, hogy van rá, pénz, építsünk pár stadiont.

De az ország gazdasága padlón van, az utak nagyobbik fel teljesen leamortizálva, az állami épületek egy jó részére is ráférne egy kiadós felújítás, a BKV járműveiről már nem is beszélve.

Magyarországon simán el lehetne költeni 10 000Mrd-ot elmaradt beruházásokra és még messze nem érnénk a végére.

Szóval 130Mrd Stadionokra ablakon kilapátolt pénz, aminek meg lenne a helye.

Csak az nem lenne látványos dolog, ha pl. ebből a pénzből lecserélnék az össze HÉV szerelvényt + az összes BKV buszt.

Az egyetlen reménysugár az, hogy csak 2015-2020 közöttre tervezik. Persze ha a FIDESZ lesz akkor is hatalmon, akkor meg is fogják valósítani, kerül, amibe kerül. De ez még nem biztos és ha nem FIDESZ lesz, akkor nem lesz stadion építés sem. Annyival beljebb leszünk.

7 komment

Címkék: Orbán Viktor FIDESZ Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr535242980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2013.04.23. 14:29:45

Valaki szerint értelmetlen dolog, van aki szerint nem. Szerintem nem. A Puskás az ország, és Közép-Európa szégyene, valamit kezdeni kell vele, és eddig mindig volt érv, hogy miért ne "most". A stadion építéssel szemben felhozott érvek pedig attól függetlenül fennálló problémák, a stadion(ok) nem megépítése nem fogja megoldani őket, ergo a megmaradó pénzt soha nem költenék a problémák felszámolására (pl. miért busznyomkövető táblákra költ több milliárdot a BKK, miért nem a buszok környezetbaráttá tételére, vagy új buszokra?). Fidesz-kormány pedig lesz 2015-ben is (a kérdés csak az, hogy sima többség, vagy 2/3), tehát lesz stadion építés is. Bukarestben tavaly adták át az új stadiont, beköltözött a Steua, a nézőszám pedig az átlag 5-6 ezerről, 30 ezer fölé nőtt. Egy szakadt Puskásba, pár éve egy Málta(!!!) elleni meccsre kimentek 36 ezren. Az embereket érdekli a sport és a foci, szeretik is, aki mást mond az alapvetően sportidegen beállítottságú.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.23. 15:11:23

@savrola: Egy politikus felelössége az, hogy mire költ és mire nem.
Amit állítok és tartom is, hogy Magyarországon van sokkal magasabb prioritású fejlesztés, mint a stadionépítés.

Felelös politikus elöször arra költ, amire kell és csak utána arra, ami "nice to have".

savrola 2013.04.23. 15:39:42

@Dörnyei József: Egy ideális világban így is van. De mikor látott ebben az országban utoljára felelős politikust? Az, hogy mi lenne a jó, mindenki tudja. Mint ahogy azt is, hogy hogyan működnek a dolgok. Kb. úgy, ahogy fentebb vázoltam. Az a stadion idén 60 éves, funkciójának ellátására alkalmatlan, a pénzt így is nyeli, ahhoz, hogy műemlék legyen, még kéne 2-300 év, de szerintem inkább ne várjuk meg. Ráadásul az építési költség nem egy évet terhel. Biztos találunk olyan évi több száz milliárdra rúgó tételeket, amiket az elmúlt évtizedben szétosztogattak (kölcsönök, hitelek, fejlesztési támogatások) különböző baráti cégeknek (nem csak Fidesz), és nincs nyoma, nem tudják behajtani, stb.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.23. 16:17:32

@savrola: Ha találunk pár Mrd-ot, akkor annak megvan a helye máshol. A 10 000+++ Mrd azonnal szükséges pénz nem vicc.
Felelötlenség stadionra költeni akkor, amikor másra kell a pénz.

Hogy lefordítsam, elöször kell befizetni a rezsi számlákat és a havi törlesztöt és csak utána elmenni egy drága étterembe vacsorázni.

Az étterem nélkül megvan az ember, de kilakoltatva vagy áram nélkül már sokkal kevésbé.

savrola 2013.04.23. 17:03:17

Mondom még egyszer, ezt nem vitatom, de ez akkor sem fog így történni, ha nem építenek stadiont. Erre már volt példa bőven, az elmúlt mondjuk 19-20 évben, amikor nem építettek stadiont.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.23. 17:14:12

@savrola: Nem, a stadion mindenképpen extra költség. Ha évi 2000Mrd-ot szór el a kormány egyébként, Stadionnal 2130Mrd-ot fog elszórni.
Pl. ssak azért nem fog kevesebb reklámot vásárolni az MTV-töl, mert épülnek stadionok.
Jobb lenne, ha nem épülnének, mert akkor a pénzt más, fontosabb dologra lehet költeni.

fudosin 2013.04.25. 17:47:44

Nem vagyok szakértő a témában, de egy ideje gondolkodok azon, hogy ez a stadion-építősdi nem tesz-e jót az amúgy döglődő építőiparnak? Mit gondoltok?
süti beállítások módosítása