Offshore - Kezdenek záródni a bankok kapui az EU-ban

2013.04.19. 15:16 :: Dörnyei József

Egyre több EU ország + Svájc engedélyezi a hozzáférést a bankszámla adatokhoz. Az Offshore adózás elkerülés, valamint a bűnözésből származó pénzek tisztára mosása ezzel sokkal nehezebb lesz.

Az EU államok, a US, valamint Svájc meg fogják nyitni egymás előtt a bankszámla információkat. Ez azt jelenti, hogy minden állam adóhatósága rendelkezni fog minden állampolgárának összes bankszámlájának adataival, bárhol is legyen az a bankszámla.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy havonta a bankok elküldik az összes bankszámlaadatot az adóhatóságoknak, minden ügyfelükét oda, ahova tartozik állampolgárság szerint és még oda is, ahova kérik, pl. mert más országban (is) dolgozott.

Így az adóhatóságoknak teljes képük lesz arról, hogy az állampolgárnak milyen kiadásai és jövedelmei keletkeztek egy adott adóévben, ami könnyen össze tud hasonlítani a beadott bevallásokkal.

A rendszert persze be kell járatni, de ahogy olajozottan pörög, a mai offshore világnak vége lesz, legalábbis úgy, ahogy ma ismerjük, meg fog szűnni.

Persze nagyon kevéssé elképzelhető, hogy mindenki azonnal megjavul majd és nem fog adót elkerülni.

Az első és könnyebb lehetőség az, hogy kimegy valahova oda, ahol se EU, se USA nincsen. Ezt nem lehet majd soha megakadályozni, de ez egy veszélyes mutatvány és csak bátor embereknek való. Persze lesz ilyen és szép számmal.

A második és jóval nehezebb lehetőség az, hogy a magánvagyonból céges vagyont csinál az adó elkerülő. Jelenleg még terv sincsen arra, hogy a cégek bankszámla információit is megosszák egymással az országok, sőt, ettől minden jelenlegi adóparadicsom mereven elzárkózik. Ez ugyanis a nagy engedékenység oka. A nagyobb magánvagyonokat mind cégvagyonba változtatják, emiatt az adóparadicsomokat nem éri kár. A pénz marad Svájcon belül, csak az egyik számláról átkerül egy másikra. Természetesen elvileg a cégvagyont nem szabad magánvagyonként felhasználni, de valahogy el tudom képzelni, hogy Svájc majd szemet huny efelett. Tehát ez lesz a jövő offshore business modellje.

Azért a US és az EU elért valamit. Az offshore cég sok pénzbe kerül. Sok ezer euró a havi költség. Ez nem a kisember játékszere. A német fogorvos nem fogja tudni megengedni magának. Sokkal több adóbevétel be fog csorogni az államkasszába, elsősorban a mai felső-középosztály pénztárcájából, aki nem fog tudni csalni, mert nem tudja kifizetni a csalás árát.

A "gazdag" embereket viszont továbbra sem lehet majd megfogni. Maradnak Svájcban, legfeljebb annyi változik, hogy a 150 m-es jacht és a privát sziget mostantól nem a saját, hanem egy cég nevén lesz. Na bumm, kit érdekel?

Az előző cikk.

Szólj hozzá!

Címkék: Offshore Bankrendszer Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr775235064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása