Gazdaság - Echte Magyar cég nyerte az E-Útdíj tendert

2013.04.19. 09:29 :: Dörnyei József

Az E-Útdíj rendszert sikerült alaposan elk*rni a kormányzatnak, lásd előzmények. A Mekk-mesterkedés után Orbán Viktor személyesen csapott szét az imp-ek között és jelentette be, hogy saját erőből lesz megoldva a dolog - ha már máshogy nem megy.

A kormányzat megbízta a NISZ-t (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató), hogy saját erőből vezessék be az E-Útdíjat. Szvsz. ez lehetséges is volt, de nem mertek belevágni. Mondjuk az, ami nekem lehetséges, könnyen lehet, hogy nekik nem az.

Mindenesetre óriási szerencséje van a NISZ-nek, mert van Magyarországon egy cég, ami képes a projektet lebonyolítani, ez az I-Cell. Elképzelhető, hogy ismerem a cég pár tulajdonosát és vezetőjét. Nem biztos, mert kb. 10 éve volt a dolog és nem biztos, hogy ez a cég az a cég. Mindenesetre ha ez a a cég az a cég, akkor kompetensek.

Problémát okozhat viszont egyrészt a határidő, másrészt a projekt méret.

A rendszerbővítéshez hardware-t kell beszerezni, ami elég sok időbe kerül. Még akkor is, ha van valakinek kapcsolata. Létező hardware-t is lehet elvileg venni, de nem biztos, hogy van pont olyan, amilyen kellene.

A járművekbe telepítendő eszközöknek ki kell alakítani a logisztikáját. Van egy olyan logisztikájuk, ami tud kezelni pár száz eszközt, de most olyan kell, ami tud kezelni sok ezer eszközt naponta.

A legnagyobb probléma viszont a szakemberekkel van. Megvan a szakembergárdájuk, de most hirtelen kellene még minden emberre 10 v. akár 100. Ezeket se felvenni, se képezni nem lehet ilyen gyorsan.

Mindenesetre nagy lehetőséghez jutottak és remélem, hogy élni is tudnak vele.

Ha a kormányzat is kompetens lenne, akkor már tavaly Augusztus óta ez a cég vinné a projektet és ma már régen live lenne a rendszer...

Szólj hozzá!

Címkék: Közlekedés Költségvetés Kormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr845234420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása