Kormány - Önkormányzatok költségvetése

2013.03.11. 09:44 :: Dörnyei József

A kormány kihúzta az önkormányzatokat az adósságcsapdából, amiben voltak. Most az a kérdés, hogy mi lesz velük ezután.

A Magyar önkormányzatok egy jelentős része adósságcsapdában volt már igen régen. Az önkormányzatok vezetéséhez nem követelmény Magyarországon a gazdasági hozzáértés, emiatt a gazdálkodás esetleges. Van, ahol jó, van, ahol rossz.

Más, EU országokban az önkormányzatok gazdálkodásáért van felelős személy. Ez a személy nem választott, hanem egy olyan alkalmazott, aki nem függ az adott önkormányzattól.

Az önkormányzat gazdasági ügyeiért azonban ő a felelős, gazdasági ügyekben neki van döntési joga a polgármesterrel és az önkormányzattal szemben is.

Magyarországon is el tudnám képzelni ezt a rendszert. A kis önkormányzatokhoz járási szinten lehetne kinevezni egy vagy néhány ilyen önkormányzati gazdasági vezetőt. Teljesen ésszerűtlen lenne minden önkormányzathoz kinevezni egyet, elég néhány járásonként.

A nagyobb városok kapnának saját managert, a nagyon nagy városok, mint pl. Budapest többet is.

Ezzel nyilván sérülne az önkormányzatok szabadsága, de nagyon jól látszik a tapasztalatok alapján, hogy az önkormányzatok többsége nem képes jól gazdálkodni. Azt a jövőben is az önkormányzatok döntenék el, hogy mire költenek és mire nem, a manager feladata az lenne, hogy a költségvetések megfeleljenek a törvényeknek - tehát minimum null szaldósak legyenek, valamint a beszerzések tiszták legyenek.

Ezzel a módszerrel meg lehetne akadályozni, hogy az önkormányzatok újra eladósodjanak.

Szólj hozzá!

Címkék: Kormány Költségvetés Önkormányzatok

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr665127247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása