MNB - Hogyan és miért ingadozik a Forint a Matolcsy korszak óta

2013.03.07. 12:17 :: Dörnyei József

Matolcsy György az MNB új elnöke. A múlt hét pénteki bejelentés óta a forint aszerint ingadozik, amit az új elnök nyilatkozik vagy tesz.

A kinevezés időzítése tökéletes volt. Ugyanaznap indultak a US automatikus költségcsökkentések, emiatt Matolcsy kinevezésére a reptéri kutya nem figyelt.

Aztán Matolcsy megszólalt. Sajnos elfelejtettek neki szólni, hogy ezt nem illik egy jegybank elnöknek. Meghozta az első intézkedéseit is.

A jegybanki gazdaság élénkítésről beszélt. Ez Magyarországon életveszélyes dolog. A piac nem szereti, ha a befektetéseivel orosz rulettet játszanak.

Be akarta zúzatni az elődje által aláírt tartalék bankjegyeket. Ennek a lépésnek a néhány száz milliós költsége nem zavarta. A piacnak küldött üzenet nem volt fényes, ilyet csak egy kóros önbizalomhiányban szenvedő, de fontosnak kinézni vágyó ember tesz, aki ráadásul forrófejű is. Nem pont egy jegybankelnöknek megfelelő ember...

Még NGM miniszterként átírta az MNB alapító okiratát. Bővítette a saját - MNB elnök jogköreit és létrehozott egy főigazgatói posztot. Ez a lépés újra előhozta az "elefánt a porcelánboltban" érzést. Ezeket az intézkedéseket meghozhatta volna az új NGM miniszter is. Így azonban azt a látszatot, illetve tényt erősíti, hogy az MNB függetlenségének vége van.

Az MNB személyzetének 20-30%-át le fogja cserélni. Ennek sem örül senki sem. Az MNB az egyik professzionálisan működő intézmény Magyarországon. Ha oda is sikerül beültetni a FIDESZ kevéssé hozzáértő "szakembereit", pl. kommunikáció vagy alsóiskolai tanár végzettséggel és tapasztalattal rendelkező kádereket, az nem jelent semmi jót az MNB működésének.

A kormány is tett bejelentéseket, pl. a devizahitelesek megsegítéséről. Itt is felmerült a gyanú, hogy az MNB fogja a cehhet valamilyen mértékben állni.

A jelentős forint gyengülés hatására már a kormánynak kellett nyugtatnia a befektetőket, Orbán Viktor és Szijjártó Péter is nyilatkozott a forint védelmében.

A forint per pillanat 300 környékén van. A jövője Matolcsy György és a kormány kezében van. Nem tudni, hogy merre mozog majd legközelebb, de ami igen valószínű az az, hogy jelentős árfolyamkilengésekre lehet számítani. Ami nem fog jót tenni a sokat szenvedett gazdaságnak.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Kormány Gazdaság NGM

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr975121244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása