Hitelesek - Újabb Mentőcsomagot tervez a kormány

2013.03.06. 11:41 :: Dörnyei József

Újabb devizahiteles mentőcsomagot tervez a kormány. A nem törlesztő (90 napon túl nem fizető) devizahitel adósságot forinthitelre váltatná a kormány, az adósság egy részének elengedésével.

Per pillanat nagyjából 100K ilyen, azonnali hatállyal behajtható devizahitel van az országban.

A két nagy kérdés persze az, hogy ki fizeti az adósság elengedését, valamint, hogy mekkora lesz majd a forint hitel kamata.

Emiatt (és más okok miatt is) komoly nyugtalanság alakult ki a forint piacon, a piac attól tart, hogy ezt a békát is a bankoknak kell lenyelnie, tehát első körben nekik kell elengedniük az adósság egy részét, második körben pedig nekik kell lecsökkenteniük a most már forint hitel kamatait valamilyen kifizethető szintre, pl. MNB alapkamat + 1%.

Több gazdaságpolitikai célja is van a kormánynak.

Elsősorban a megmentett devizahitelesek hálásak lehetnek a kormánynak, amivel szavazókat lehet nyerni.

Másodsorban a megmentett devizahiteleseknél felszabadulnak források, aminek elköltésével a gazdaság élénkülne és megállna vagy legalább fékeződne a recesszió.

A probléma természetesen a megvalósítással van.

Ha egy átlag 30M hitelt feltételezünk, akkor ez a 100K adós összes adóssága 3 000 Mrd HUF.

Ekkora összegből bármilyen kis százalék már egy óriási összeg. Tehát pl. egy 33%-os adósság elengedés is 1 000 Mrd-ba fájna, ami jóval több, mint egy év teljes bankadója. A bankszektor, ami már ma is veszteséges, ezt nem lesz képes kifizetni.

Ha mondjuk a kormány a realitásokat figyelembe véve nem enged el a hitelekből, akkor csak a lecsökkentett kamatokat kellene kigazdálkodnia a bankrendszernek, ami már egy teljesen más nagyságrend.

A jelenlegi alapkamat mellett a bevételük 6,25% - tehát évi 187,5 Mrd lenne.

Ez nem feltétlenül elég a nullszaldóhoz, szvsz. kellene még kb. 1%, ami 30 Mrd/év.

Ezt már ki tudná gazdálkodni a bankszektor. Főleg, ha pl. a kormány ennyivel csökkentené az mérlegfőösszegre szedett bankadó mértékét.

A bonyolultabb, de jobb és átfogóbb megoldás az lenne, ha államilag koordinált és adó és járadékmentességgel támogatott lakáscsere programot indítanának.

Ennek az lenne a lényege, hogy minden devizaadós egy olyan lakásba költözne, amit meg is tud engedni magának. A bajba jutott adósok nyilván túl drága ingatlant vettek, aminek az árát nem képesek kigazdálkodni.

A túlnyomó többség ki tudna gazdálkodni egy olcsóbb ingatlant, a drágával van problémája.

A megoldás egyszerű, mint egy pofon, mindenkit át kell költöztetni egy olcsóbb ingatlanba. Ezek rendelkezésre állnak, mert a kimenekültek miatt van legalább 500K felesleges lakás Magyarországon.

A nagy nemzeti költözés végén megmaradó ingatlanok az "elit" kategóriába tartoznak, tehát a drágábbak, amiket a bankok szívesen a tulajdonukba vesznek, mert könnyű őket értékesíteni.

1 komment

Címkék: Kormány Gazdaság Bankrendszer Kimenekülés Deviza hitelesek

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr485119393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darvat 2013.03.07. 20:47:56

felteszem nem tul nepszeru kerdesemet:
kerem jelentkezzenek azok a devizhitelesek, akiknek a fejehez pisztolyt tartott barmely bank, hogy nekik hitelt, es kivaltkepp devizahitelt kell felvenni?
tovabba: meg mindig varom azon jelenlegi devizahitelesek jelentkezeset, akiknek a CHF szarnyalasa elotti idoszakban is volt hasonlo tartozasuk es anno profitaltak a HUF vs. CHF hitelek kozotti kamatkulonbsegbol es akkor jotekonyan befizettek a kozosbe a kamatnyereseguk utan (kvazi ellentetelezve a mostani allapotot)
süti beállítások módosítása