Gazdaság - Új adó - Meteorológiai adó

2013.03.06. 09:54 :: Dörnyei József

Új, direkt adót tervez kivetni a kormány, meteorológiai adót. A kisadó lényege az lenne, hogy a jövőben az OMSZ költségvetését direktben fizessék azok a cégek, amik a meteorológiai adatokat felhasználják.

Az adót 3 csoport fizetné.

A reptéri meteorológiai szolgáltatási díj - a reptéri illeték 1%-a. Ez egy jelentős összeg lehet. Statisztikáim nincsenek, de valahol 300M körül lehet az adóbevétel. Itt jó nagyot is tévedhetek, adatok hiányában.

A vízi kikötői meteorológiai szolgáltatási díj - a kikötői illeték 1 %-a. Szerintem ebből jelentős adóbevétel nincsen.

A médiaszolgáltatások meteorológiai szolgáltatási díja. A reklámbevételek 0,5%-a. A tavalyi reklám piac kb. 150 Mrd , ennek a 0,5%-a 750M.

Az OMSZ 1,1 Mrd saját bevétellel rendelkezik, a kiadásai pedig 1,8 Mrd. Kap 0,45 Mrd költségvetési támogatást. (2011-es adatok)

A számokon jól látszik, hogy az OMSZ-nek szüksége van kb. évi 0,7 Mrd bevételre ahhoz, hogy a jelenlegi szinten működni tudjon.

A tervezett adók ennél jóval több bevételt biztosítanának, összesen kb. 1,05 Mrd-ot.

Az irány mindenesetre helyes. Ez az adó egy direkt adó, amit az fizet, aki az állami szolgáltatást igénybe veszi. Természetesen emiatt aztán az államnak nem kell más formában adót beszednie azért, hogy ezt a szolgáltatást finanszírozni tudja.

Az adó azért is jó, mert gyakorlatilag semmi adminisztrációs terhet nem jelent sem az adófizető cégek, sem a NAV adóellenőrei számára. Ez egy jól beszedhető adó, aminek a költségei alacsonyak.

Szólj hozzá!

Címkék: Kormány Gazdaság Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr425119218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása