Technológia - Összemennek a PC-k - mini ITX házak

2013.02.10. 22:15 :: Dörnyei József

A PC ipar lassan elkezdett alkalmazkodni a kihívásokhoz és egyre szélesebb körben terjednek el a már praktikus kis méretű PC-k.

Régebben és léteztek mini PC-k, csak nem voltak praktikusak és kompatibilisek. Ha valaki ilyet akart építeni, akkor igen alaposan utána kellett olvasnia minden egyes alkatrész leírásának, mert könnyen úgy járhatott, hogy nem passzolt bele a drága alkatrész a házba.

A most elérhető mini ITX házak már szabványosak és normál alkatrészek alkalmazása esetén nem okoz gondot az alkatrészek kiválasztása, bár odafigyelésre azért itt szükség van.

Ha valaki egy nagyon kicsi mini ITX PC-t szeretne összerakni, akkor a következő méretben is gondolkodhat:

265mm x 90mm x 270mm

Ebbe az igen kicsi dobozba, ami akkora, mint egy könyv v. egy hordozható HDD, belefér egy jó játék v. high end munkahelyi PC. Bele lehet tenni egy csúcs intel CPU-t, egy 2,5"-es SSD-t + egy 3,5"-es HDD-t, valamint egy megfelelő méretű grafikus kártyát. (Ennél figyelni kell a méretre, mert sok kártya nagy bele)

Ha valakinek megfelel egy enyhén nagyobb mini ITX doboz, akkor a következő méretesebb, de még azért nem túl nagy PC-t szerelheti össze:

240 x 207.4 x 401.4mm

Ennek kissé dobozosabb az alakja, de simán be lehet tolni pl. a monitor mögé, nem fog látszani.

Ebbe több HDD és SSD fér bele, mint ami a legtöbb PC-ben van, belefér még egy 5,25"-es optikai meghajtó és egy teljes méretű grafikus kártya.

Ahhoz, hogy ennél is kisebbek lehessenek a PC-k, csökkenteni kell a grafikus kártyák méreteit. Érdemes lenne kidolgozni egy mini-ITX grafikus kártya szabványt, amihez mind a doboz, mind a kártya gyártók tarthatnák magukat. Ha lenne egy dedikált hely a grafikus kártyának, megfelelő méretekkel, akkor ahhoz lehetne célhűtést kidolgozni, ami lehetővé tenné a grafikus kártyák méretének csökkentését, amivel a leggyorsabb grafikus kártyák is beleférnének az első, kisebb házba.

Mindenesetre elindult valami, a PC iparág kisebb gyártói elkezdtek a lehetőségeikhez mérten egy méretcsökkentés folyamatot.

A nagy szereplők egyenlőre kevés lépést tettek a megfelelő irányba. Pedig ők azok, akik momentumot tehetnének a dolog alá és ők a legnagyobb haszonélvezői a PC-s piacnak.

A jövő szvsz. a kisebb méretű PC-ké. A nagy, 30 kg-os PC-k kora lassan lejár. Sokáig az volt a menő, akinek minél nagyobb PC-je volt, a lehető legnehezebb CPU hűtővel felszerelve. A jövő az, hogy a minél kisebb PC fog divatba jönni, akkora lesz majd, mint egy könyv és kényelmesen lehet majd cipelgetni laptop helyett. A melóhelyen meg csak egy docking station várja egy monitorral.

Ennek első hallásra kevés az értelme, de a Laptop 2-szer drágább, mint a PC és a PC kb. 2-szer gyorsabb, mint egy laptop. Tehát kb. 4-szer jobban megéri PC-t venni, mint laptopot. Nagyon csúcs teljesítményt pedig laptopon értelmes áron egyáltalán nem lehet megvásárolni.

Szólj hozzá!

Címkék: PC Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr435073383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása