Siker - Chile rohamosan fejlődik - kapitalizmussal

2013.02.03. 19:36 :: Dörnyei József

Chile az egyik éltanuló gazdaság Dél-Amerikában. Nem volt ez mindig így, Dél-Amerika volt hosszú időn keresztül a világ legproblémásabb kontinense, egy pénzügyi rémálom. Az ok a túlburjánzó szocializmus volt. Ők tanultak belőle és az egész kontinens robusztusan fejlődik gazdaságilag, kivétel csak a szocialistának megmaradt országok, plusz a kommunistára rendszerváltók.

Chilében a GDP folyamatosan és gyorsan nő:

Az államadósságot minden ország megirigyelhetné:

Az államháztartási hiány kontroll alatt van:

Az egyetlen mutató, amiben Chile a szocialista közgazdászok szerint le van maradva, az a Gini index, ami a jövedelem különbségeket méri. Ez a magasnak számító 0,54-es szám. Az OECD átlaga 0,31, Magyarországé 0,27. A gyorsan fejlődő Törökországé 0,41, a US-é 0,38. Jól látszik, hogy Chile egy erősen kapitalista ország.

A Gini index elég jól méri a szocializmus mértékét és nagyon jól látszik, hogy egy alacsony érték, ami erős szocializmus jelent, gyengén muzsikáló gazdaságot takar.

Chile nagy árat fizetett a leckéért, de mára megtanulta, hogy a szocializmus rossz. A helyi szocialisták persze prüszkölnek emiatt, nekik jobb lenne, ha ott is szar lenne a gazdaság, de egyenlőre nincsenek hatalmon...

Szólj hozzá!

Címkék: Chile Siker Kapitalizmus Szocializmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr665061034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása