Irán - A szanciók eredménye több, mint kérdőjeles

2013.01.31. 14:03 :: Dörnyei József

Irán ellen először a US, majd az EU is kőolaj eladási és pénzügyi szankciókat vezetett be. Mostanra megfelelő idő telt el ahhoz, hogy lássuk az eredményt. (A US rengeteg más szankciót is)

Első körben nagyot esett a szankciók hatására az Iráni kőolaj export. 2,2 mbpd (Millió barrel per day) volt a szankciók előtt, majd gyorsan 0,9-1,1 mbpd-re esett le az export.

Ez érzékenyen érintette az Iráni gazdaságot, az infláció nőtt, a riál árfolyama sokat esett.

Több hatás egyszerre lépett életbe.

A US és az EU nem vásárol kőolajat. Azok az országok sem, amiket a US és az EU be tudott fenyegetni. Van azonban kivétel, pl. Olaszország, Spanyolország és Görögország nem tud máshonnan vásárolni, nekik szabad. :-)

A pénzügyi szankciók hatására a megvásárolt kőolaj árát sok más ország nem tudja átutalni, ezzel lehetetlenné téve az üzletet. (Lásd kivételt fent...)

Az iráni kőolaj szállítását nemzetközi nagy cégek végezték, a szankciók hatására ezek nem merték továbbra is szállítani a kőolajat. (Lásd kivételt fent...)

US és EU biztosító társaságok nem biztosíthatják a szállítmányokat, enélkül sok vevő nem mer vásárolni. (Lásd kivételt fent...)

Irán azonban nem Irak és nem egy Afrikai elmaradott ország.

Mivel csak a kőolajra van szankció, ezért a finomított kőolajipari termékeket exportálhatják. Irán erőteljesen bővítette a finomító és feldolgozó kapacitásait, most már sok országba nem kőolajat, hanem vegyi alapanyagokat szállít. Ezzel nem mellékesen jóval több bevételhez is jut, mivel ezek ára magasabb, mint a kőolajé.

Kína, Japán és India jó részben átállt Iráni kőolaj vásárlására. Közel van, olcsóbb és megbízható.

Irán vásárolt egy flotta tankert. Önállóan meg tudja oldani a kőolaja szállítását. Ráadásul ezzel a flottával is pénzt keres, mert eddig ezt a szolgáltatást megvette, főles EU-s cégektől.

A vásárlóival kiépített közvetlen pénzügyi/banki rendszereket. Ezzel a US és EU bankrendszer teljesen lemondhat erről a forgalomról és bevételről.

Irán kiépített vagy megvásárolt biztosítási szolgáltatásokat.

Az eredmény az, hogy a mai Irán erősebb és gazdagabb, mint 1-1,5 éve és folyamatosan fejlődik.

A szankcióknak ezt sikerült elérnie. Gratula.

Most a US és az EU azon dolgozik, hogy erősítse a szankciókat. Hajrá, Irán nemsokára csatlakozik Indiához és Kínához a helyi hatalmasságok klubjában...

A szankcióknak akkor lett volna valódi negatív hatása, ha a teljes kereskedelmet blokkolják, mint ahogy Irakban tették. De a rezsimet még ezzel sem lehetett volna megdönteni, csak a nép szenvedett volna.

5 komment

Címkék: Irán Szankció

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr135054952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.02.02. 15:35:44

bombázni kellett volna a teherszállító hajókat és csővezetékeket.
Irán sokkal jobban függ az olajexporttól, mint a világ az iráni olajtól.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.02.02. 21:38:13

@Nűnű: A US nem mer még egy háborút bevállalni, Iránnak nagyon nagy hadserege van. Elvileg legyőzhető, gyakorlatilag nem. Ha háború van, akkor nem csak Iráni olaj nem megy ki az Öbölből, hanem semmilyen másik sem, mert az Iráni hadseregtől lehet, hogy egy CV TF-t meg lehet védeni, de a tankereket egészen biztosan nem.

EXO 2013.02.25. 09:08:42

Az ok amúgy, amiért leginkább nem merik megtámadni Iránt, az az, hogy az Irántól délre fekvő nagy kőolaj exportőröknél magas a siíta kisebbség aránya(az iszlám iráni központú irányzata) hanem többségben vannak.
Márpedig ha megtámadnák Iránt, amit a szunnita muszlimok nem feltétlenül vennének rossz néven, akkor a siíta kisebbségek miatt a legnagyobb olajexportőröknél az Arab Tavaszhoz hasonlóan polgárháború törne ki. Így a bolygó olajexportjának nagy része még akkor is ellehetetlenülne, ha a tankeret meg tudnák védeni.
Elég belegondolni, hogy Irak 60%-ban siíta, ha megtámadják Iránt, akkor egymásnak esnek a siíták és a szunniták, mert az utóbbiaknak ez eléggé öröm lenne.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.02.25. 18:57:13

@EXO: Elképzelhető lázongás, de a hadsereg minden gazdag arab államban tudja védeni a fontos helyeket, ha kap US segítséget, akkor meg főleg. A fő ok szerintem a nagyon erős Iráni hadsereg. Nagyobb haderő kellene ellene, mint Irak ellen és már most is 2 aktív háborút kell managelnie a US-nek. Irán még akkor is sanszos lenne, ha nem lenne lekötve a teljes US hadsereg máshol.

EXO 2013.02.28. 09:39:09

energiainfo.hu/cikk/gazipari_fejlesztesek_iran_harom_szigeten.29297.html
Egy döglődő állam jele:
Gázelosztó-központ, petrolkémiai központ és egy 6000 MW teljesítményű erőmű építésébe fog Irán a közeljövőben, nagyjából 70 milliárd dollár összértékben a Perzsa-öböl három szigetén.
Amúgy ami érdekes, hogy Irán sokak szerint egy olajállam, de amúgy autóexportőr és az egy főre eső autógyártásuk bőven a mi szintünk fölött van.
süti beállítások módosítása