E-Útdíj - Újabb nekifutás saját hatáskörben

2013.01.24. 00:42 :: Dörnyei József

A biztos bukó újabb közbeszerzés helyett Orbán Viktor nekifut a dolognak a másik oldalról, az E-Útdíj rendszer az állam saját maga készíti el.

A döntés logikus, meg is lepődtem rajta, nagyon nem jellemző a FIDESZ közelmúltban alkalmazott döntéshozatalaira.

Arra számítottam, hogy magyő kiszámolja, mekkorát bukott ezzel a költségvetés, talál egy balekot, akinek el kell vinnie a balhét, ami jó eséllyel a bankrendszer lett volna és kiveti rájuk. Például emeli Február elsejétől a tranzakciós adót 2-3-ról 3-4 ezrelékre.

Na, ehelyett inkább a kormány bevezeti a rendszert saját maga.

A veszélye ennek a dolognak az, hogy nagyot lehet vele zakózni abban az esetben, ha nem sikerül.

A projekttel meg kell bízni az ÁAK-t, ami a saját IT szervezetével szépen lefejleszteti azt, amit fejleszteni kell, a piacról meg beszerzi a dobozos termékeket, valamint megvesz pár tanácsadót, aki elindítja nekik a rendszert és kiképezi a saját stábját és IT-jét a kezelésére.

Mivel az egész már most működik sok más országban, ezért elvileg simán elegendő a rendelkezésre álló idő.

A kérdés az, hogy OV-nek van-e olyan szabad kapacitása, aki ezt az egészet le tudná bonyolítani.

Egy járást rá lehet bízni egy alsó iskolai oktatóra, mert ott nem lehet elrontani semmi fontosat. Ha nem pont gyorsan vagy jól működik, akkor sincsen baj, mert az államból csak 1 van, nem lehet a konkurencia államhoz menni. (Magyarországon belül)

De egy ilyen projektet nem célszerű rábízni egy ilyen emberre, mert nem képes lebonyolítani.

Jó példa rá a MAL katasztrófa vagy a 4. mobil szolgáltató, hogy mi lesz akkor, ha olyan emberre bízzák a feladatot, aki nem képes azt ellátni.

Szóval a kormány logikus lépést hozott, a feladat minden nehézség nélkül hozható is, de én személy szerint nem fogadnék nagy pénzben arra, hogy a megvalósítás sikeresen lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr265040165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása