MNB - Készpénzhasználat korlátozása

2013.01.22. 20:25 :: Dörnyei József

Az MNB frissen kiadott álláspontja szerint az eladónak lehetősége van a készpénz el nem fogadására. Ezt azt jelenti, hogy az eladó nem fogadja el a készpénzt, az ország törvényes fizető eszközét.

Nyugat Európában elterjedt gyakorlat a dolog, minden országban előszeretettel alkalmazzák is.

Németországban a legtöbb céges étkezdében nem fogadnak el készpénzt, hanem csak az alkalmazotti kártyával lehet fizetni, amit aztán hónap végén levonnak a fizetésből. Így teljesen megússzák a pénztár kezelését, mert egyáltalán nem kell semmilyen fizetési módról gondoskodni.

Angliában a nagy értékű készpénzes fizetések tilosak. Ennek az oka a bűnözés visszaszorítása. Például lakbért vagy új szerződés esetén előleget csak átutalással lehet rendezni. Ezek nagy összegről szólnak általában.

Magyarországon a különböző rendezvények azok a helyek, ahol rendezvény kártyával lehet csak fizetni. Itt az ok  az, hogy a rendezvény szervező így biztosítja azt, hogy tényleg tudjon minden bevételről. Ha engedne más pénzfizetési módszert, akkor könnyen előfordulhatna visszaélés...

Az állásfoglalás jelentősége az, hogy a fenti gyakorlat szentesítve van. Helyesen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr785036332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.03.20. 09:20:17

pedig a keszpenzzel egyutt jar a 10 szazalek premium
www.hindecapital.com/blog/cyprus-oh-the-irony/
"mattresses now hold a 10 per cent premium".
süti beállítások módosítása