US - Zombi házak

2013.01.14. 17:10 :: Dörnyei József

A káosz rossz. A káoszban szívnak a polgárok. Nem kivétel ez alól a US sem, ahol évek óta, a válság óta káosz van a jelzálog hitel piacon. A problémát simán lehetne persze kezelni, de a jelenlegi elnök és stábja számára megoldhatatlan...

A probléma lényege az, hogy a 2008-as hitelválság előtt senki sem gondolt arra, hogy a US ingatlan piac összeomolhat, ezért nem is hoztak olyan törvényeket, amik egy ilyen összeomlást kezelni tudnának.

A normál ügymenet működik, hogy ha a hitelt felvevő nem fizet, akkor pár hét alatt kiköltöztetik az ingatlanából. A jelzálog tartozás megszűnik, az ingatlant eladja a bank egy árverésen. Nem egy mesés dolog, de ez az élet rendje.

Ha azonban a bank úgy látja, hogy az ingatlan értéke kevesebb, mint az eladásának költsége, akkor a következő történik:

A hitelt felvevőt kilakoltatják. A bank szakértői felmérik, hogy el tudják-e majd nyereséggel adni, de ebben az esetben nem lenne rajta profit. A bank elsétál, leírja a teljes hitelt veszteségként és eladja a hitelt egy behajtó cégnek. A hitelt felvevő marad az ingatlan tulajdonosa, de őt az egészről nem értesítik.

Ilyenkor az ingatlannak nem lesz gazdája. A banknak vagy a behajtó cégnek nem kellett, az eredeti gazdája pedig nem is tud arról, hogy az ő tulajdonában maradt az ingatlan.

Az ingatlant igen gyorsan a falakig kifosztják, lumpik költöznek bele, kigyullad, nem tartják karban, elgazosodik a kert, stb., stb.

Az eredeti tulajdonost aztán évek múlva a város éri utol, amikor az elmaradt ingatlanadót levonatja valamilyen járandóságából. Akkorra már hatalmas költség halmozódott fel az ingatlanon, mert el volt hanyagolva. Ingatlanadó, kötelező karbantartás, fűnyírás, közműdíjak, stb., stb.

Több ilyen zombi ház leégett vagy felrobbant az utóbbi években US szerte.

Az ilyen házak elméleti tulajdonosai nem jogosultak a US-ban eléggé alacsony segélyekre sem, mert van egy ingatlanuk.

Az ingatlanhoz még akkor sem juthatnának hozzá, ha akarnának, mert ezeket a jogokat viszont a bank elveszi.

A megoldás roppant egyszerű. Változtatni kell a törvényen, ha egy bank él a kilakoltatási jogával, akkor el is kell koboznia az ingatlant, nem állhat meg félúton.

A zombi házak a közveszély okozás bűncselekményt valósítják meg, amit nyilván nem szabadna hagyni.

Az a tény, hogy már 4 éve fennáll a probléma, nagyon sok mindent elmond a jelenlegi Amerikai kormányról...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr935018067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaccso 2013.01.16. 14:07:27

"A hitelt felvevő marad az ingatlan tulajdonosa, de őt az egészről nem értesítik.
Ilyenkor az ingatlannak nem lesz gazdája. A banknak vagy a behajtó cégnek nem kellett, az eredeti gazdája pedig nem is tud arról, hogy az ő tulajdonában maradt az ingatlan."

Itt én ellentmondást érzek..

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.01.16. 16:32:25

Ez a lényege a dolognak, nincsen szabályozva a dolog, ezért káosz van.
süti beállítások módosítása