MNB - Quod licet Iovi, non licet bovi

2013.01.11. 13:02 :: Dörnyei József

Amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek. A félig kasztrált MNB lecsökkentette az alapkamatot a forint árfolyamának szinten tartásához szükséges kamat alá. A jelenlegi 5,75%-os alapkamat már túl alacsony, nem képes tartani a forintot, az árfolyam meg is kezdte az esését, ami most per pillanat 300 alatt van még egy kicsit.

Az alacsony alapkamat azt jelenti még Magyőnek is, hogy csökken az államadósság finanszírozásának a költsége, ami egy igen tetemes summa. Sajnos erre elég későn jött rá, de legalább most már ő is tudja. :-)

A rossz hír a számára az, hogy az alapkamatot nem lehet csak úgy csökkenteni. Mert ha csökkentik, akkor elérik azt a szintet, amitől a forint árfolyama el kezd esni. Már korábban felhívtam a figyelmet, hogy szvsz. ezt a szintet már elérte az MNB. Azóta a figyelmeztetés óta még kettőt vágott a jegybank.

Az időről időre, kb. 2 hetente elkövetett kormányzati állatságok sem segítenek az MNB-nek, de ehhez már úgy hozzáedződött a piac, hogy alig valamit reagál rá. Beleépítették már régen az országkockázatba a FIDESZ kormányt, mint komoly kockázati tényezőt.

A 13. havi nyugdíj lenne az az állatság, amire nem számított senki és tényleg nagyon sokba kerül, majdnem a GDP 1%-ba. Ha az hivatalos lenne, akkor azt megérezné a forint árfolyama is.

Az idei költségvetés 300 Forintos EUR árfolyamra készült. Most éri el a forint ezt az árfolyamot, a kérdés az, hogy megáll-e ott. Koránt sem biztos a dolog.

Ha Magyő vagy egy másik droid kerül az MNB élére, akkor borítékolható, hogy a jegybank beveti az ECB, FED vagy BOE által kitalált olyan "kreatív" eszközöket, amikkel a jegybank pénzt ad az államnak vagy a gazdaságnak. Ezek az eszközök azért "kreatívak", mert ez a tevékenység minden országban tilos. Azért tilos, mert destabilizálhatják a bankrendszert, hiperinflációt okozhatnak és teljesen tönkretehetik a gazdaságot.

Az ECB, FED és BOE alkalmazza ezeket az eszközöket a veszélyek ellenére, mert úgy gondolják, hogy számukra nem veszélyes. Tévednek, de elég nagyok ahhoz, hogy megússzák és egy elszaladó inflációval rendezhetik a dolgot.

Magyarország nem nagy. Kicsi, leginkább parányinak mondható. Ha mi elkúrjuk, akkor megyünk a lecsóba. Nagyon találó a latin mondás - Quod licet Iovi, non licet bovi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr225012095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása