Új vízerőművek Kínában

2012.11.19. 13:08 :: Dörnyei József

Kínában az új vezetés új célokat is hozott. Az előző vezetés populista volt, a jelenlegi inkább konzervatív. Az előző vezetés leállította a vízerőmű projekteket Kínában, az új vezetés erőteljesen támogatja őket.

Kínában a vízerőmű potenciális kapacitásnak kb. a 25%-a van beépítve. 2011 év végén a 230 GW beépített kapacitás tette ki a teljes 1060 GW kínai elektromos kapacitás  21,5%-át. Kína tehát a jelenlegi 4-szeresére növelhetné a vízerőművei teljesítményét.

Magyarországon a teljes elektromos áram kapacitás kb. 6-7GW.

Más országokban a beépítés aránya jóval magasabb, az US-ben 80%, Norvégiában 90%.

A vízerőművek természetesen problémákkal járnak, a duzzasztó területen a víz elönt falvakat, városokat, amiknek a lakói nem boldogok. Ezért állt eddig ez a szektor. A jelenlegi vezetést kevésbé érdekli a népszerűség, mint az előzőt, ezért engedélyezte a projekteket.

A jelenlegi 5 éves tervben szerepel, hogy a teljes Kínai elektromos termelő kapacitást közel 50%-al meg kell növelni 1500 GW-ra 2020-ra. Ennek a fejlesztésnek a zömét természetesen szénerőművekkel tervezik befedni, ami nem egy jó hír a CO2 kibocsátásnak. De egy része CO2-t nem kibocsátó vízerőművekkel fog végrehajtódni, ami egy jó hír.

A vízerőművek Kína egyes részein máshol nem fellépő extra földrengés veszélyt okoznak. Ez a veszély valós, a Secsuáni földrengést egy új gát hozta elő. A gát természetesen nem okozza a földrengést, azt a tektonikus lemezek mozgása okozza, de a már esedékes földrengést a gát valóban kiválthatja.

Összességében az új, konzervatív vezetés most globálisan jó irányba vitte a dolgokat. Kínában a légszennyezés és a CO2 kibocsátás óriási. A várható elektromos áram igény növekedés ezt az igény még fokozza is. Csak a szén és a vízenergia között lehetett dönteni és a vízenergia fejlesztését folytatják, ami hatalmas mennyiségű CO2 kibocsátását előzi meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr684914469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása