Új Status Quo van - láthatóan csökken a bizalom

2012.11.01. 00:02 :: Dörnyei József

2012.10.29.-én írtam egy kicsit elrugaszkodott cikket Orbán Viktorról és Matolcsy Györgyről. Sajnos sikerült tényleg feldühíteniük, az önkormányzatok adósságátvállalása tette be a kiskaput. A cikket most töröltem.

Mindenesetre a tények makacs dolgok és büntetlenül nem lehet garázdálkodni a gazdaságban, még Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek sem.

Amit elkövettek az utóbbi időben:

Matolcsy csomagok - adóemelések, cigánykodás, nemzetközi tőke ellenes kirohanások, Magyarországon már hosszú éve szolgáltató közmű cégek elleni adóintézkedések. Majd a bankadó megtartása, sőt növelése. Majd 75 Mrd értékben részleges visszavonás, aminek az oka népszerűség vesztés elkerülése.

Matolcsy csomag értékelése:

- GDP stagnálás az optimista, GDP csökkenés a pesszimista vélekedés.

- A GDP stagnálása/csökkenés miatt nőni fog az eladósodottság.

- A csomag folyamatosan változik, a gazdasági szereplőknek gőzük nincsen arról, hogy hol áll meg. Beruházni nem mernek.

Önkormányzatok adósság átvállalása - 600Mrd-al nőni fog a költségvetés eladósodottsága. Az önkormányzatoknál a negatív példa miatt elszállhatnak a költségvetések, minden önkormányzatnál, hiszen a kommunista állam majd csak kifizeti azt, amit az önkormányzat elkötött.

IMF - Besokalt az IMF. Nincsen Magyarország mögött egy biztonsági háló. Az IMF már haragszik Magyarországra, ha gáz lesz, nem segít.

Nyilvánosságra került az első statisztika a tömeges exodusról - Ha tömegesen menekülnek egy országból a dolgozó emberek, ez soha nem jelent jót a gazdasága számára. Eddig ezt a befektetők nem tudták, most már nyilvános, köztudott adat.

Nyugdíj emelések, nyugdíjas juttatások érinthetetlensége - A nyugdíjasok Magyarországon egy kiemelt kaszt lett. Akármilyen probléma is van a gazdaságban, mindenkinek lehet emelni az adóját, elvonni a juttatásait, de a nyugdíjasnak nem. Ez a hosszútávú bizalmat ássa alá Magyarország felé, mert a nyugdíj rendszer nem fenntartható.

Az eredmény

Megváltozott a Status Quo, ami lehetővé tette az utóbbi időben a folyamatos alapkamat csökkentéseket a forint árfolyamának veszélyeztetése nélkül.

Per pillanat a lehetőségek szintjének a környékére került a MNB, könnyen lehet, hogy alá.

Az IMF támogatása nélkül ez egy veszélyes helyzet. Bármikor befagyhat az állampapír piac, amit nem igazán lehetne kezelni.

Sajnos OV és MGY továbbra sem tudják, hogy mit csinálnak. A gazdaság egy komplex dolog, nem lehet úgy nyomkodni rajta a gombokat az egyik felén, hogy azzal ne változtassunk a dolgokon a másik felén.

Tudom, hogy a gazdaságpolitika tervezése idejét múlt és nyugat-európai, tehát kerülendő dolog, de néha nem ártana csinálni.

A PR is egy tudomány, nem vitatom, de azt meg a választásokkor érdemes harcba küldeni.

Ha egy kormány szétszedi a gazdaságot és tömegek élnek jóval rosszabbul, mint 4 évvel korábban, az a kormány nem tud választást nyerni.

Akármilyen jó PR-je van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr834882982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása