BKK - 14,9%-os jegy és bérletár emelési terv

2012.10.30. 15:10 :: Dörnyei József

14,9%-os jegy és bérletár emelést tervez a BKK. Az emelés drasztikus, részben a BKV támogatás mögül kivonuló állami pénzek kiváltására szolgál, részben 3 éves elmaradt emelés alatt bekövetkezett inflációt követi.

Maga az áremelés valószínüleg szükséges. A BKV-nál tornyokban áll az évek során felhalmozott adósság, mind a közvetlen, banki adósság, mind az értékcsökkenésböl származó, rejtett adósság. Ráadásul folyamatosan veszteséget is termel.

Orbán Viktor mindig is rühelte Budapestet, ö egy falusi gyerek, nem szereti a fövárost. Amikor hatalmon volt, mindig büntette Budapestet, most sincsen ez másképp. Az elözö rezsime alatt Budapesten szétestek az utak, akkoriban alig lehetett közlekedni a kátyúk miatt. Most elvonta a BKV pénzét és a nyakába ültette púpnak a BKK-t - A BKV finanszírozásból a BKK elvisz évi 10Mrd-ot, ami a WC-n lehúzott pénz. A kiszórt évi 10 Mrd nyilván bosszantó az utasoknak, mert ugye ez az ö pénzük...

A sajtóban felmerült, hogy áremelés esetén kevesebb utas fizetne a szolgáltatásért.

Ez normál esetben nem igaz. A tömegközlekedés sokkal olcsóbb, mint az autó. Nem lehet kiváltani semmivel, ami gazdaságosabb. Tehát nyugodtan lehet emelni a tömegközlekedés árát, mert ettöl még nem fog senki átülni autóba.

A BKV azért van speciális helyzetben, mert a szolgáltatást nem mérik. Az fizet, akinek úri kedve úgy diktálja. A lebukás esélye vonal függö, de általában nem túl nagy. A büntetés meg olcsóbb, mint a bérlet. Emiatt viszont már lehetséges a fizetö utasok számának csökkenése, mert lehet, hogy lesz olyan, aki eddig nem lopott, de ezentúl már fog.

A BKV, majd a BKK kutya kötelessége lett volna már évekkel ezelött az 1848-as forradalom idejéböl származó jegy technika leváltása. Egy elektronikus menetjegy rendszerrel egyrészt lehetöség lenne a használat alapú, súlyozott díjazásra, másrészt a bliccelés teljes megszüntetésére.

Ennek a rendszernek az ára kb. annyi, mint amennyibe a BKK került a megalakulása óta. A BKK helyett lehetne egy elektronikus menetjegy rendszer...

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése fontosabb minden egyéb fejlesztésnél. Amíg az nem lesz, addig folyamatos káosz lesz a BKV-nál. Biztos vagyok benne, hogy pont ez a cél, a káosz. A zavarosban lehet a legjobban halászni. A BKV volt az MSZP és SZDSZ kifizetö helye, de van, ami soha nem változik...

A BKK + BKV nagyon hasonlít a Magyar államra, nagyon világosan látszik, hogy miért nem szabad Magyarországon az államra bízni semmit, amit nem feltétlenül muszáj...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr894878987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása