Kína - Jüan, mint tartalék deviza

2012.10.04. 11:21 :: Dörnyei József

Kína elkezdte reklámozni a Jüan-t, mint tartalék devizát. A lépés nem meglepö, az EUR zóna régóta válságban van, a US még nagyobb sz*rban. Svájc pedig egy kis ország. Logikus lépés, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának a pénze legyen a tartalék deviza.

A lépés az USA-ban elég nagy felháborodást váltott ki.

Nem elég, hogy ott van az EUR, ami már minden EU közeli helyen leváltotta a dollárt, tehát Afrika, nem olaj arab államok, Oroszország.

Most majd jön a Jüan és ugyanezt teszi a távol keleten.

Kína gazdasági pozíciója meg ráadásul messze stabilabb a US-nál, a Jüan általános vélekedés szerint alulértékelt, ezért a váltás igen gyors is lehet.

A US emiatt már most kommunikációs hadjáratba kezdett az ötlet ellen, sok gazdasági szereplö reklámozza, hogy a Jüan miért nem alkalmas tartalék devizának.

Ugyanez történt az EUR ellen, de a próbálkozás akkor nem jött be, most még kisebb az esélye.

Tanúi vagyunk egy nagy gazdasági és katonai birodalom lassú, de biztos letünésének. Az US lassan, de biztosan teret veszít mindenhol a világban.

Tanúi vagyunk egy új superpower felemelkedésének is, ahogy Kína egyre erösebb és erösebb lesz.

A US mellett India lesz még a másik vesztes fél. Az indiai Rupee lehetett volna még egy nagy tartalék deviza. De az indiai gazdaság törékeny, a Rupee még törékenyebb. Jelenleg nincsen arra esély, hogy a Rupee tartalék deviza szerepet töltsön be.

Kína komolyan gondolja a dolgot. Emiatt muszáj lesz neki tovább liberalizálnia a pénzpiacait, különben nem lehet a Jüan tartalékdeviza. Ez számukra biztosan nem hangzik jól, mert a központi hatalomnak kevesebb közvetlen beavatkozási lehetösége lesz. De a Kínai gazdaságnak jót fog tenni. A Kínai vezetésnek is, mert meg kell tanulnia, hogy törvényekkel szabályozzon és ne utasításokkal. Nem lesz egyszerü, de menni fog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr14819501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása