Online szerencsejáték - adózás

2012.10.03. 10:50 :: Dörnyei József

Aki nyer az online szerencsejátékon, abban valószínűleg felmerül a kérdés, hogy akkor most ez legális, adózott pénz-e vagy nem az? A probléma ezzel a pénzzel az, hogy mindenképpen átutalással kerül rendezésre, tehát mindenképpen a NAV látókörébe kerül. Ha nem vallja be valaki, vagyonosodási vizsgálatot válthat ki. Vagyonosodási vizsgálatnál pedig egyből kiderül, ott ugyanis minden, magyar vagy külföldi bankszámlán az összes tételt ellenőrzi a NAV, kiemelten a befolyó összegeket.

Az online szerencsejáték a magyar jogszabályok szerint tiltott. Az, hogy ezt a PTK hogy bünteti, nem tudom, de a NAV-nál ezek után a jövedelmek után is van lehetőség adót fizetni és ha valaki megfizette ezt az adót, akkor a NAV nem bünteti.

Tehát a nyeremény után úgynevezett önálló tevékenységként kell adót fizetni. Ennek a mértéke 16% SZJA és 27% EHO. A negyedév utáni 12. napig kell befizetni az adót - ahogy általában a negyedéves adókat kell.

Az adóéven belül keletkezett veszteséget le lehet számolni a nyereségből, de igazolni kell a veszteséget.

Ha valaki ezt hosszabb távon csinálja, akkor érdemes könyvelni, pl. excelben a tételeket és negyedévente fizetni a NAV felé, amennyiben van persze nyereség, majd év végén "elszámolni". Bonyolultan hangzik, de nem az.

Vagyonosodási vizsgálat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr224817432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása