Furcsának tünö jelenségek a céges autó piacon

2012.09.26. 10:09 :: Dörnyei József

A céges autó piac elsö ránézésre furcsa jelenségeket produkál. A cégek közel 20%-al több autót vettek év eleje óta az idén, mint tavaly. Eközben a céges autók száma csökkent.

A magyarázat természetesen az adótörvények változásában keresendö.

A KKV cégekböl drágábban és bonyolultabban lehet kivenni pénzt, valamint a vagyonosodási vizsgálatok is új eröre kaptak.

Eközben a KKV cégek nyereségadója lecsökkent 10%-ra.

A következmény az lett, hogy sok KKV-ben elkezdett felhalmozódni komoly profit.

Ezen a profiton a KKV cégek egy része céges autót vett. Ez okozza a 20%-al megnövekedett céges új autó eladásokat. Ezek az autók jellemzöen a felsö szegmens autói, tehát pl. BMW X6 és hasonlók.

A cégautó adó is jelentösen megnött.

Ez a fent megnevezett réteget teljesen hidegen hagyja, mert az ÉCS és fenntartási költségek jóval magasabbak, mint a cégautó adó.

A nagy cégeknél az alkalmazottak autóira viszont jelentösen megnövekedett a cégautóadó. Ezeknél a cégeknél sok alkalmazottnál már nem érte meg a cégautó, hanem elvették az alkalmazottól. Nem mindenkitöl, de sokaktól.

A gyengébben muzsikáló KKV cégeknél, ahol a cégautó a "tragacs" megfelelöje, jobban megérte a cégautót visszaadni a tulajnak. Akkor nem kell fizetni utána az adót. Ezeknél ÉCS jellemzöen vagy már nincsen vagy kevesebb, mint a cégautó adó.

Ez magyarázza a "furcsa" jelenséget.

Link

Hova lettek a cégautók?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr914803763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása