A globális pénzügyi rendszer hibái II

2012.09.17. 11:08 :: Dörnyei József

Elsösorban az angolszász országokban kialakult egy spekulációs üzletekkel foglalkozó réteg, akik gyakorlatilag folyamatosan szerencsejátékot játszanak a tözsdén. Ez a réteg nem szakemberekböl áll, hanem a középosztály átlag dolgozóiból. Nagyon ügyes marketinggel rátereltek rengeteg embert a spekulációs befektetésekre.

Magyarországon is folytak hasonló marketing kampányok, pl. pár éve minden vagyonosabb vagy annak gondolt embert telefonon zaklattak különbözö bróker cégek azért, hogy fektessen be náluk pénzt a tözsdén.

Az angolszász országokban ez a marketing sokkal rosszabb, mint Magyarországon, szinte minden média tele van vele és folyamatosan toborozzák ezt a spekulációba fektetö kört.

Mi is ezzel a probléma? Elvileg csak annyi történik, hogy a gazdaság plusz tökéhez jut hozzá.

A probléma az, hogy ezeket az embereket gyakorlatilag szerencsejátékra buzdítják. A határidös piacok felé terelik öket, és a még veszélyesebb termék v. deviza piacok felé.

A marketingben szó sincsen felelös befektetöi magatartásról, hosszú távú részvényvásárlásról.

Ezek az emberek nyilvánvalóan zéró v. minimális tapasztalattal és tudással rendelkeznek a befektetések területén. Az eredmény átlagosan az, hogy ez a befektetöi réteg folyamatosan nagy pénzeket veszít a tözsdén.

Nyilván van olyan, aki nyer, de összesítve a réteg komoly pénzt veszít.

Magyarországon is hasonló a helyzet. Tömegek veszítettek a tözsdén, miközben szerencsejátékot játszottak mindenféle befektetési ismeretek nélkül.

Az üzleten nyilván van, aki nyer. A bróker cégek nyerik a komissziót. A nagy halak pedig a nagy pénzt. Akik profikkal dolgoztatnak, akik tudják, hogy merre mennek a dolgok, söt, befolyásolni is tudják a piacot.

Sajnos ezen nem lehet könnyen segíteni. A megoldás egyszerü, a határidös és a napi kereskedést kellene keményen megvagdosni. De ezt igen nehéz lenne átverni minden országban, a szerencsejátékosok pedig egyszerüen átmennek egy másik országba játszani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr134782708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása