NAV - ÁFA csalás nagyban (Módosított)

2012.08.26. 23:32 :: Dörnyei József

Sajnos minden Magyarországi korszaknak megvan a maga durva adócsalása, amikor nagy pénzekkel rövidítik meg maffiózók az államot. Az idén ez az EU-s ÁFA csalás.

Az ÁFA az EU-ban egy igen rossz ötlet. Már írtam róla egy cikket:

Sales Tax vs. ÁFA

Az EU-ban, mivel ma már nincsenek valós határok, az ÁFA csalás még könnyebb lett, mint eddig. Nem csak nálunk komoly gond, hanem minden EU országban.

Magyarországon már az "ÁFA" fordítása sem sikerült, ugyanis az "ÁFA" az nem általános forgalmi adó, hanem hozzáadott érték adó. Sajnos aki anno fordította, az vagy nem tudta, hogy miről is van szó vagy nem tudott angolul v. szándékosan félrefordította, mert megszokta, hogy mindent máshogy kell hívni Magyarországon, pl. a kommunizmust szocializmusnak kell hívni, a szocializmust kapitalizmusnak, a kapitalizmus meg ennek a logika alapján nem is létezik. :-)))

Az EUs ÁFA csaláshoz kell több cég.

Az "exportőr" magyar cég megveszi a terméket, kifizeti az ÁFA-t annak, akitől vette a terméket, majd exportálja egy közeli EU-s országba. Az ÁFA-t visszaigényli a NAV-tól és vissza is kapja. Eddig nem történt adócsalás.

A baráti EU országban levő "EUs" cég importálja a terméket, ÁFA nélkül, majd szintén ÁFA nélkül exportálja az "importőr" Magyar cégnek. Itt sem történt adócsalás.

A "fuvarozó" cég, ami célszerűen nem Magyar, kiviszi az országból a terméket, majd vissza is hozza. A fuvarozó cégnek "barátinak" kell lennie, hogy ne jelentse fel az adócsalókat a rendőrségen.

Az "importőr" Magyar cég ÁFA nélkül kapja már meg a terméket, amit ÁFA-val terhelten elad Magyarországon, majd elfelejti befizetni a kapott ÁFA-t a költségvetésbe. Ezen nyer 27% ÁFA-t. Ami nagy tételben nagyon sok pénz. Ezt elég sokáig tudja csinálni, mert Magyarországon nincsen tételes számlaellenőrzés, ami azonnal (max 1 hónap) lebuktatná.

A tételes számlaellenőrzést már sokan és sokszor javasolták. Sajnos a korrupciót is nagyon megnehezíti, ezért hős szabadságharcos országvezetőink nem nagyon akarják erőltetni.

Mi a jó "termék"? Az, amiből komoly legális export és import van, valamint folyamatosan piacképes. Lehetne elvileg bármi, pl. rézérc is, de ott igen gyorsan megbuknának a csalók, mert nem tudnák elég gyorsan eladni.

Első körben gabona volt a "termék", most élőállat, élelmiszer és vasárú.

Sokat gondolkodtam a megoldáson, de az EU-n belül csak kettő járható út van és mindkettő EU szabályozás ellenes:

- A Sales Tax teljeskörű bevezetése. Ez megoldaná a problémát Magyarország számára egyszer és mindenkorra. A Sales Tax egyébként is sokkal jobb, mint a VAT, nincsen egyetlen épelméjű ok, amiért VAT-t alkalmazunk.

- A vállalkozási szabadság drasztikus csökkentése. Az induló vállalkozások számára drasztikus szigorítások, beleértve pl. banki átutalások előzetes engedélyezését a NAV által. Nem járható út, de más nincsen, ha marad a VAT.

4 komment

Címkék: NAV Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr854733959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyöngyök 2013.03.25. 13:11:09

Kedves Dörnyei Úr !
Véleményem szerint nem a tételes számlaellenőrzés a megoldás, hanem a "fordított áfa" általánosságban történő bevezetése. Teljesen indokolatlan az áfa "utaztatása" cégek viszonylatában : arra jó, hogy közben el lehessen csalni az áfát, meg arra, hogy milliárdos bírságot szedhesse be az adóhatóság a jogtalanul felszámított ( és be is fizetett) áfa - jogtalan visszaigénylése miatt,( ergo anélkül, hogy a költségvetést akár 1 Ft kár is érte volna) arra jó, hogy a vállalkozókat illető milliárdokat akár fél évre is "elvegye" a költségvetés és hogy állandó "rettegésbe " tartsák a tisztességesen gazdálkodó vállalkozásokat

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.25. 13:35:27

@gyöngyök: Egyetértek. De az EU-nak ezt engedélyeznie kellene, amit nem feltétlenül fog megtenni. Mindenesetre tényleg ez az egyetlen járható út. Bele is írom a cikkbe. :-)

Szittyakürt 2013.03.25. 13:58:49

A fordított ÁFA általános bevezetésének lenne a vállalkozások számára egy nagyon pozitív hatása is, aminek az adóhivatal már kevésbé örülne: Export esetén nem parkolna náluk a befizetett, de visszaigényelt adó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.25. 14:14:18

@Szittyakürt: A NAV-nak csak egy nyüg az egész visszaigényelgetés. A tárolt pénzen elért kamat zéró bevétel a csalásokhoz képes. A gyakorlatban 0%. A kamat még az ellenörzés költségét sem fedezi - messze nem fedezi.
süti beállítások módosítása