Új stratégia a munkaerő piacon - adókedvezmények

2012.07.05. 12:56 :: Dörnyei József

A kormány a Július 2.-án 10 pontos "munkahely védelmi" akciótervet hirdetett a parlamentben. Az akcióterv adókedvezményekkel dolgozik, ami egy nagyon jó új irányt mutat.

Munkahelyeket legeredményesebben adókedvezményekkel tud létrehozni a kormány. Ezek lehetnek általánosak, de lehetnek irányítottak is, amikor egy hátrányos helyzetű kisebbséget támogat vele a kormány.

Az 1-5. intézkedések mindegyike valamilyen adó v. járulékkedvezménnyel dolgozik.

Ez egy régen várt gazdaságpolitikai irányváltást jelent Magyarországon. Eddig liberális-szocialista szemlélet volt a gyakorlat Magyarországon, ami maximális adót szedett be mindenkitől, majd az állam szétosztogatta a befolyt pénzeket. Ez nyilvánvalóan egy egetverő baromság, mert nem motivál a munkára, sőt, az élősködő létre motivál.

Ezzel ellentétben az adókedvezmény a munkára motiválja a dolgozókat, ami a helyes, követendő irány.

A 6. "kisadózók" tételes adózása átalány adózást jelent. Ezt bele kell illeszteni az adórendszerbe, de szintén egy igen kedvező lépés. Ők eddig is átalány adózók voltak, de ezt adócsalással érték el. Mostantól legálisan azok. A "beleillesztés"-re azért van szükség, mert pl. nekik nem szabad engedni, hogy számlát bocsássanak ki, csak el nem számolható nyugtát.

A 7. "kisvállalatok" új EVA-ja szintén jó lépés, de ott még nincsenek részletek.

A 8. pont a részletek hiánya miatt számomra még nem világos.

A 9. pontot sem tudom, hogy mire vonatkozik, talán pénzintézetekre?

A 10. pont egy régóta várt hülyeség korrigálása. A HP 500K határa nevetségesen alacsony. Nyilván nem lehet végtelen, de az 500K miatt folyamatosan azon kellett izgulnia a vállalkozóknak, hogy éppen most nem lépi-e át a határokat, mert ugye a HP 0-500K lehet, elvileg mínuszos sem szabad, hogy legyen.

Az egész akciótervnek az achilles sarkra a 300Mrd, amibe kerül. Per pillanat nincsen rá fedezet. Szerintem egy igen szerény GDP növekedést hatása van. Munkahelyeket nem teremt mennyiségben.

Ahonnan jön bevétel, az a "kisadózók" és az "új EVA", de szerintem ez nem lesz 300Mrd, ha a kormánynak szerencséje van, akkor összesen bejön 100Mrd.

A GDP növekedésből beeshet még 50Mrd.

A maradék 150Mrd-ra kell fedezetet találni, ami, remélem, kiadás csökkentést jelent.

Esetleg el lehet gondolkodni a bankszámla és bankkártya adón, mert ez is csak jót tenne a Magyar emberekkel és a vállalatokkal is.

Bankadó - kegyetlen megszívás - eltörlés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr84630790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása