OFF - Számítógépes játékok védelme

2012.06.28. 13:01 :: Dörnyei József

Az utóbbi években a "jó" , csak PC-re készülö számítógépes játékok száma erösen lecsökkent. Ennek az oka a masszív kalózkodás, ahol a játékosok nagyobbik fele nem fizetett a játékért.

A következmény az lett, hogy a játék fejlesztök, eladók, stb. nem jutottak hozzá annyi pénzhez, amiért már megérné játékot fejleszteni.

Már évek óta próbálom népszerüsíteni az ötletemet egy gyakorlatilag feltörhetetlen védelmi rendszer felé.

Több sikertelen kísérlet után az egyik legnagyobb nevü számítígépes játékfejlesztö cégnek, a Blizzardnak sikerült megvalósítania.

A védelem lényege az, hogy a játék nem a PC-n fut, hanem részben egy szerveren. Minden, ami a PC-n van, ellopható, feltörhetö. Lehet kitalálni különlegesnél különlegesebb védelmi rendszereket, de a gyakorlat megmutatta, hogy mindegyiket fel tudták törni, méghozzá túl gyorsan. Egy PC játék kb a megjelenés után 1-3 hónap alatt hozza be a teljes árbevételének a 90+%-át. A "hagyományos" védelmek ezt a 3 hónapot nem bírták ki.

Ha a program részben egy szerveren fut, akkor azt nem lehet ellopni. A szerverhez csak a fejlesztö cég emberei férnek hozzá, ezért csak ök tudják ellopni. Ez kezelhetö biztonsági rendszerekkel. Elvileg egy szervert fel lehet törni, de gyakorlatilag a megfelelöen védett szervert nem lehet, 3 hónap alatt meg végképp nem.

Az eredmény az lesz, hogy x idön belül minden PC-s játék így fog készülni. A kalózkodás ezen a területen el fog tünni. Lehet majd feltörni játékokat, de csak azokat, amik nem rendelkeznek ezzel a védelemmel.

Az eredmény az is lesz, hogy vissza fog jönni a PC-re a játék, mert megint lesz benne pénz. Ennek örülni kell, mert a játék volt mindig is az, ami az IT hardware fejlödést nyomta elöre. A játékok miatt ilyen fejlettek a mai számítógépek, a játékok nélkül nem fejlödött volna a hardware.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr124616584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása