Önkormányzatok finanszírozása

2012.06.20. 09:34 :: Dörnyei József

A világ összes piacgazdaságot alkalmazó országában az önkormányzatok finanszírozását az ingatlanadóból oldják meg. Van, ahol ezt kiegészítik változatos egyéb adókkal, de a tendencia az ingatlanadó. Magyarországon a félkegyelmüek és néhány kommunista politikus gyakran felhozzák a vagyonadót, de ez egy orbitális baromság. Egyrészt a vagyonadónak önmagában nincsen értelme. Másrészt meg létezik vagyon v. vagyon gyarapodás után fizetendö adó, ilyen pl. az ingatlanadó, a gépjármü adó, az osztalékadó vagy a kamatadó. Ezeknek van értelmük.

Magyarországon természetesen általában nincsen ingatlanadó. Ott sincsen, ahol az önkormányzat csödben van. Ezen változtatni kell.

Az ingatlanadó a statisztikák szerint 99,95%-ban behajtható. Összehasonlításként pl. az SZJA kb. 50%-ban behajtható, a többi elveszik a fekete és a szürke gazdaságban.

Az ingatlanadónak éppen ezért nem kell magasnak lennie. Mindenki fizeti, kibújni alóla nem lehet. Az ingatlan az ingatlan, nem lehet kivinni Rhodoszra...

A nem fizetökkel szemben sem kell semmiféle retorziót alkalmazni, az ingatlanadót rá kell írni az ingatlanra. Ha a renitens továbbra sem fizet, akkor az ingatlant a NAV elárverezi, a befolyt pénzböl megkapja az ingatlanadót, a renitens tulaj helyett pedig jön egy adófizetö állampolgár.

Nyugdíjasoknál általában megvárja az állam, amíg eltávoznak és csak utána árverezik a házat. Persze ilyenkor nincsen örökség. Sok helyen van ilyenkor lehetöség az adó fizetésének átvállalására, ilyenkor az örökös fizeti meg az ingatlanadót és cserébe ráíródik a ház megfelelö tulajdonrésze a nevére. Ennek az az értelme, hogy ilyenkor nem kell már az átírt részre örökösödési adót fizetni.

Az ingatlanadó valószínüleg a legigazságosabb adó, ami létezik. Mindenki egyformán fizeti, a gazdag ingatlanának értéke simán 100-szorosa a szegényének, ezért a gazdag 100-szor annyi adót fizet, mint a szegény. Bármilyen másik adónál a gazdag tud találni egy kiskaput, amin keresztül ö alig fizet adót, de az ingatlanadónál nincsen ilyen, azt mindenki fizeti.

Magyarországon úgy lehetne az önkormányzatokat rákényszeríteni az ingatlanadó szedésére, ha az országgyülés elöírná a nullszaldós gazdálkodást az önkormányzatoknak. Ahol ez nem sikerül, ott elzavarják az önkormányzat vezetését és egy állambiztos irányítja az önkormányzatot, mint manager, 4 évig. Öt nem lehet leváltani, ö bevezethet ingatlanadót. 4 év múlva a lakosok majd feltehetöleg nem a falu bolondját választják meg polgármesternek...

Ezzel meg lehetne oldani a síró-visító önkormányzatok problémáját. Aki nem alkalmas, azt le lehet cserélni egy olyanra, aki rendet tud tenni a pénzügyekben...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr514599816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása