Paksi atomerömü bövítés

2012.06.19. 11:48 :: Dörnyei József

A kormány a napokban döntött a Paksi atomerömü bövítése mellett. A döntésnek nagyon sok oka és következménye van, én alapvetöen jónak tartom.

Elektromos energia termelés

Magyarországon és általában az EU-ban folyamatosan nöni fog az elektromos áramra az igény. Az elektromos autók folyamatosan terjednek, ezek elektromos energiával való ellátására is kell gondolni. Németországban leállították az atomerömüveket, emiatt Németország komoly energia importör lesz a közeljövöben.

Munkahely teremtés

Magyarország ma elektromos áram importör. Az egész balkán régió elektromos áram szegény, valamint rövidesen a Német régió is az lesz, ergó van helye az exportnak. Az elektromos áram egy könnyen eladható termék és sok pénzt hoz, valamint sok munkahelyet hoz létre.

Maga az atomerömü építés is hosszú évekre kb. 5 évre nagyon sok munkaeröt foglalkoztat. Egy részét abban az építöiparban, ami nagyon megszenvedte az utóbbi 3 évet.

Finanszírozás

Megfelelö szerzödések kidolgozásával az atomerömüvet olcsóbban lehet finanszírozni, mint a Magyar államot. Ideális esetben az MVM egyedül is tudná finanszírozni, de helyesebb lenne, ha a szállító finanszírozná legalább részben az atomerömüvet. Szerezhetne pl. egy 40%-os, 10 éves részesedést, ami minden évben csökken, a részesedést az atomerömü termeléséböl fizetné vissza az MVM. Így az építkezés 40%-át az építtetö finanszírozná, elemi érdeke lenne, hogy az atomerömü jól sikerüljön, majd 10 év múlva 100%-ban az MVM tulajdonába kerülne.

A szállító tudna gondoskodni megfelelö, olcsó finanszírozásról, föleg az a szállító, aki szerintem az ideális.

Szállító

Összesen 3 fajta szóbajöhetö szállító van. 1 Orosz, 1 Amerikai és 1 EUs. Szerintem mindhármat meg kell hívni egy ajánlattételre, de az Oroszt kell elfogadni. Az Orosz erömü 50 éves élettartammal rendelkezik és 1200MW/reaktor a teljesítménye. Szerintem biztonságosabb mind az EU és föleg az amerikai erömünél. Pakson a munkaerönek ezzel van tapasztalata, ezt probléma nélkül tudnák tovább üzemeltetni. Az Oroszoknak van pénzük, meg tudják hitelezni az építkezést.

VVER 1200

Környezetvédelem

Paks egy beüzemelt nukleáris erömü. Eddig nem volt komoly baleset, igen nagy valószínüséggel ezentúl sem lesz. Az elhasznált rádióaktív üzemanyag és egyéb rádióaktív hulladék tárolása megoldott. Az új blokkok sem jelentenek veszélyt. Az új blokkok ráadásul sokkal biztonságosabbra vannak tervezve, mint a régiek.

Teljesítmény

Paks jelenlegi névleges teljesítménye 2000MW, 4 db reaktorral. Magyarországon a nappali elektromos áram import 2010-ben átlag 1000MW volt, mostanában 1500MW. Ha Pakson 2db 1200MW-os blokkot építenének fel, akkor Magyarország elektromos áram exportörré válna. A nagyobb blokkok természetesen nagyobb kiesést is jelentenek a kötelezö javítási és üzemanyag mozgatási leállások során. De ez igen jól tervezhetö, ezért komoly problémát nem jelent.

Energia tárolás

Gondolkozni kellene egy energia tároló megépítésében. Ennek a teljesítményének kb. 1000-2000MW-nak kellene lennie, és kb. 12 órát kell tudnia tárolnia. Célszerüen egy mindkét oldalon fedett víztározó lenne a helyes megoldás, az egyik egy hegytetön, a másik pedig egy völgyben. Ennek a hatásfoka, mivel nincsen párolgási veszteség, kb. 85-90%-os. Ezzel Paks teljes kapacításon müködhetne éjszaka is, a "maradék" energiát el lehetne raktározni és nappal felhasználni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr864597907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása