Bankadó - kegyetlen megszívás - eltörlés

2012.06.13. 09:45 :: Dörnyei József

2010 júliusában megszavazta a parlament a Banki különadót. Ennek összege 200Mrd forint volt. Az ok adó bevételnövelés volt. Azóta fel lehet mérni a következményeket.

A bankadó egy nagyon-nagyon elk*rt konstrukció volt.

A bankadó adóalapja a bank alaptökéje. Ezt azért így határozták meg, mert 200Mrd adóbevételt akartak beszedni és az alaptöke egy biztos pont egy banknál. Persze minden cég minden adóalapot csökkenteni akar. Emiatt a bankok csökkentették az alaptökéjüket. Ezzel csökkentették a kihelyezhetö hiteleiket is.

Az eredmény mindenkit súlytott. A cégek nem kaptak v. drágábban kaptak hitelt, ezért a gazdaság lelassult.

Az állam is drágábban kapott hitelt, ezért az államadósság finanszírozása lett drágább - szerintem ez a költség már el is vitte a teljes bankadó bevételt.

A lakosság is drágábban kapott hitelt, ezért a lakossági fogyasztás erösen csökkent, ami még lassított a gazdaságon.

A fenti hatások miatt a forint árfolyama is gyengült, ami a deviza hiteleseket érintette nagyon kedvezötlenül, ezek fogyasztása még inkább belassult.

A bankadó indította be az egész lavinát.

Annó még az ötlet szakaszban kritizáltam ezt az egetverö baromságot, de a döntéshozó nem hallgatott se rám, se a többiekre, akik jelezték az elk*rás mértékét.

A fájdalmas az a dologban, hogy a bankadót ki lehet vetni és be lehet szedni 200Mrd-ot a gazdaságból minden különösebb negatív hatás nélkül is. Persze ehhez némi ész és gyakorlat is kell. Vagy esetleg némi nemzetközi kitekintés, mármint az, hogy tudjuk, hogyan csinálják ezt jól mások.

Annó leírtam, hogy Írországban a bankkártyákra évi €50 adó van kivetve. Ennek az az értelme, hogy nehezíti a lakosság bankkártya eladósodását, mert értelemszerüen az átlag polgárnak csak néhány kártyája lesz.

Beleszámítva a céges kártyákat is, ez mondjuk évi 10M * €50 = €500M = 150Mrd Ft adóbevétel, zéró nemzetgazdasági kárral.

Meg lehet adóztatni magát a bankszámlákat is évi €50-val. Ennek a lényege az, hogy a lakosoknak/cégeknek ne legyen elfekvö, kevésbé használt bankszámlája. Ebböl még több bevétel származhat, szerintem évi 300Mrd Ft felett. Ez szintén nem okoz károkat a gazdaságban.

Valamint meg lehet adóztatni a banki átutalásokat is, ami szintén egy bevált módszer és amit a kormány választott.

Persze az adó alanyainak nem a bankoknak kell lenniük, hanem a bankszámla tulajdonosoknak. A bankok adóztatása régi kommunista trükk, káros gyakorlat, egy saját lábba eresztett golyónak felel meg gazdasági értelemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr644585041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása