Magyarország - energia függetlenség

2012.06.04. 09:21 :: Dörnyei József

Magyarországon nincsen jelentös energiaforrás - ez az általános vélekedés. Igaz-e ez? Igen és nem.

Dunaföldváron avatták fel az elsö Magyarországi "nagy" bioetanol gyárat. Ez évente 500K T kukoricából 240M L bioetanolt tud elöállítani + 175K T álateledelt. Ez a bioetanol mennyiség Magyarország köolaj szükségletének kb. az 5%-a. Tehát ha lenne 20 ilyen üzemünk, akkor Magyarország nem szorulna rá köolaj importra. A szükséges 10 000K T kukorica valamivel több, mint a jelenlegi éves termés, ezért nem lenne elegendö, fel kellene használni pl. takarmány búzát is.

Extrém esetben, ha valóban létkérdés lenne a dolog, Magyarország képes lenne önellátó lenni üzemanyagból.

Természetesen nem ingyen, az élelmiszer termelés inná meg a levét, a 10 000K T kukoricából + takarmány búzából csak 3 500 T takarmány maradna, tehát a hústermelés a jelenlegi 35%-ára esne vissza.

A másik nagy importunk a földgáz. Ezt könnyebb pótolni, mert itt nem kell üzemanyagot elöállítani, elég bármilyen módon höt elöállítani.

Magyarország képes lenne energetikailag önellátó lenni. De ez csak extrém körülmények között érné meg, nagyon sok pénzbe kerülne.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyarország Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr824564122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása