Politikai alapismeretek - Piacgazdaság

2012.05.24. 09:01 :: Dörnyei József

A piacgazdaság a piacra épül. A piacgazdaságban a javak a szabályozott piacon cserélnek gazdát. A piaci szereplök a vevöi és az eladói oldalon is a saját érdeküket tartják szem elött, emiatt sok automatizmus müködik. A gazdaság állami tervezésére csak makró szinten van szükség, a részleteket a piaci automatizmusok biztosítják.

Az állam egyetlen feladata a piac szabályozása, ami több nagyságrenddel könnyebb, mint a gazdaság tervezése.

Biztosítani kell, hogy a javak minösége elérjen egy minimális szintet. Pl. ne lehessen romlott húst eladni v. fehérre színezett vizet tejként. Ezt a piac szabályozás nélkül nem biztosítja.

Biztosítani kell az átláthatóságot (transzparenciát). Az eladók a piacon folyamatosan igyekeznek csökkenteni a transzparenciát, hogy drágábban tudják eladni a termékeiket, mint a versenytársak. Az államnak a problémás területeken, ahol szakértöre van szükség egy termék pontos árának a meghatározásához, be kell avatkoznia és elö kell írnia egy olyan árazási rendszert, ami könnyen átlátható. Erre a THM a legjobb példa. Egy banki hitel teljes költségének a kiszámítása ha p. 15 költségelem van, egy komoly, akár több napos munka egy közgazdász számára is. A THM elöírásával a vevök képesek azonnal összehasonlítani 2 hitelt.

Biztosítani kell, hogy a javak elöállítása egy elvárt minimális színvonalon történjen, pl. minimálbér, környezetvédelem, energia hatékonyság.

Biztosítani kell a szabad piacot, tehát azt, hogy ne jöhessenek létre monopóliumok, kartellek. Ha ugyanis létrejönnek, akkor a piaci verseny hiányában az árak magasabbak lesznek.

A piacgazdaságban a munkaerönek is piaca van. Itt a munkaerö motiválva van, mert a jobb munkának magasabb az ára is. A piacgazdaságban kell az államnak a legkevesebb elnyomást alkalmaznia azért, hogy az emberek dolgozzanak. A szükséges elnyomás mértéke gyakorlatilag nulla.

A piacgazdaság a ma ismert leghatékonyabb gazdasági rendszer. A kommunista tervgazdaságnál több nagyságrenddel hatékonyabb, fejlett gazdaságot eddig csak piacgazdaság volt képes müködtetni, a kommunista tervgazdaság egy bizonyos fejlettségi szint fölé egyátlalán nem képes menni.

komment

Címkék: Politikai alapismeretek

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr864543062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása