Gazdaság - Budapest Olimpia 2024 - Szálláshelyek

2017.01.27. 11:53 :: Dörnyei József

Budapest jelentkezett a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. A tanulmány egy kissé optimistán írja le a dolgokat, de a legtöbb pontban a megvalósíthatóság nem ütközik leküzdhetetlen akadályokba. Kivétel a szálláshelyek száma.

Budapestnek biztosítania kell az olimpia számára az olimpiai falut és ezen felül 20K 4-5*-os szállodai helyet. Ebben fog lakni az olimpia személyzete.

A tanulmány szerint a következő szálláshelyek állnak a rendelkezésre:

37 500 szálloda - 20K a személyzetnek: 17 500

18 700 panzió egyéb

33 000 kollégium

50 000 magán szállás

20 000 szálloda hajók

Ez összesen 139 200 szálláshely.

Ez a szálláshely elegendő az olimpiai bizottságnak, de nem fedi le a valós igényeket.

Az igény 400-500K vendég - kb. 340K szálláshely lesz alsó hangon. Valószínűleg több.

A 139K szálláshelybe bele van számolva 20K szállodahajó szálláshely. Feltételezem, hogy ez lehetséges, valaki utánanézett a dolognak.

200K szálláshely hiányzik.

Magyarország teljes idegenforgalmi kapacitása - 130-140K vendég / nap - kb. 93K szálláshely. Ha ebből levonjuk a már beleszámolt szálláshelyeket, akkor marad 37K szálláshely Budapesttől több mint 50 km-re. Ezeket lehet hasznosítani, ha bekötjük őket az olimpiába, tehát tömegközlekedési kapcsolatot létesítünk velük. Ezt a szállodák maguktól is megteszik,de segíteni érdemes őket pl. dedikált busz közlekedési útvonalakkal, engedélyekkel, stb. Mindenesetre ha ezt megteszi a szervező, akkor bele lehet számolni őket a teljes szálláshely számba.

Akkor most már van 139K + 37K = 176K szálláshely (Igény 340K)

A tanulmány 50K magánszállással számolt. Ez már magában is egy ambíciózus szám, de ahhoz, hogy reálisan kielégítsük alsó hangon az igényeket, növelni kell ezt a számot.

A növeléshez ki kell dolgozni egy konstrukciót. Én elsősorban adómentességet adnék annak, aki ebben az időszakban kiadja a magánlakását. Másodsorban pedig regisztrációhoz kötve ingyen biztosítást adnék azoknak, akik kiadják a lakásukat az olimpia idején. Ezzel a két legnagyobb ellentényezőt szedem ki a döntésből. Aki kiadja a lakását, elsősorban a NAV-tól fél, másodsorban pedig a vendégektől. Ha ez a kettő félelem nincsen, akkor tömegesen fogják kiadni a lakásukat a polgárok.

Szerintem ezzel az intézkedéssel meg is lehetne oldani a szálláshely hiányt. A már beszámolt 50K levonásával 214K a fedezetlen igény. Ennyi magán szálláshelyet szvsz. Budapest és környéke simán tud adni, ha a fenti két pontot meglépi a szervező. Ennél olcsóbban szvsz. nem lehetséges szálláshelyet biztosítani.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr2012157997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása