Oktatás - Az első 10-15 helyen Magyarország

2016.11.29. 14:03 :: Dörnyei József

Divat leszólni az oktatást Magyarországon. Valószínűleg ennek is politikai okai vannak. Érdemes azonban néha megnézni a számokat is.

A legújabb mérési eredmények szerint Magyarország valahol 10-15. helyen van a világranglistán. A mellékelt mérési eredmény a matematikát és a "tudomány"-t méri. Csak az igazi országokat számolom bele, mert pl. a US kétszer is szerepel a listán. Magyarország nagyjából pontosan a US környékén van. A 4. általánosba járók valamivel gyengébben szerepelnek, mint a US társaik, de a 8. osztályosok már valamivel jobban. A US valamivel jobb matematikából, míg Magyarország valamivel jobb "tudomány"-ból.

A kiemelkedően jó eredményeket felmutató országok nem nagy meglepetésre a távol-keleten találhatóak. Singapúr, Japán, Kína, Hongkong. Nagyon jó még Oroszország és Kazahtán is. Jól látható, hogy csupa liberális ország került a vezető helyekre - vagy mégsem? :-)

Magyarország annak ellenére van előkelő helyen, hogy nálunk nagy számban vannak lumpenszocialista szülők gyerekei, akik lerontják az átlagot. Szerencsére ezek a gyerekek jobbára ugyanabba az iskolába járnak, ezért a többi iskolában jó a tanítás hatásfoka. Ez a szülők érdeme, akik tesznek azért, hogy az ő gyerekük "jó" - lumpenszocialista mentes iskolába járjon.

Számomra nem meglepetés - Angliát kivéve szinte az összes fejlett "Nyugati" ország gyengébben szerepelt, mint Magyarország. Beleértve Németországot, ami le van maradva Magyarországhoz viszonyítva - de nem nagyon. Aki nagyon le van maradva, az Franciaország.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr112008678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.06. 15:18:45

@Robur:
Nem cáfol rám. A PISA mást mér. Olvass utána. Ez a teszt a matematikát és a tudományt méri, a valódi tudást. Ebben jó a Magyar oktatási rendszer.

A PISA "kompetenciát" mér, tehát valami mást.

Szvsz. a PISA-t úgy alakították ki, hogy jól szerepeljenek rajta a Nyugat-Európai diákok. :-)

Robur 2016.12.06. 17:41:40

@Dörnyei József:
"Szvsz. a PISA-t úgy alakították ki, hogy jól szerepeljenek rajta a Nyugat-Európai diákok. :-) "
Remélem ez csak irónia volt. A valódi tudást a PISA méri, ami használható az életben. Ezen csúfosan megbuktunk. Sikerült az idióta Orbánnak tovább rohasztania az oktatást.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.08. 00:10:20

@Robur:
Nem, a valódi tudást ez a teszt méri. A PISA a tudás "szellemét" méri, aminek nem sok értelme van. Meg akarják magyarázni, hogy annak ellenére ők a jobbak, hogy mégsem. Az angolszász országoknál ez a teszt a szint, nem a PISA. Beleértve a UK-t és pl. a BBC-t is. Pedig a BBC durván liberális médium aztán mégis.

Robur 2016.12.08. 10:56:39

@Dörnyei József:
Jézusom, ez már a fidesz hívők hárítási szintje.
A TIMSS azt méri, hogy a saját tananyagot milyen szinten sajátította el diák. Ebben nem állunk rosszul. A PISA azt méri, hogy mennyire alkalmazható a tudás. Na ebben szarok vagyunk. Használhatatlan a tantervünk magyarul. A PISA az igazi mérés mert az mutatja meg mennyire HASZNÁLHATÓ a tudás.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.08. 11:48:24

@Robur:
Nem én hárítok, hanem te. :-)
A PISA nem az oktatást vagy a tudást méri. Nem igazán tudom, hogy mit mér. Amikor valaminek a szelleméről beszélnek, akkor általában hazudoznak...

Ez a teszt a valódi tudást méri. A matematikára és a "tudományra" szüksége van mindenkinek. Még akkor is, ha nem úgy gondolja. Lásd deviza hiteleseket, akiknek szüksége lett volna rá.

Gyakorlatra pedig nem tud felkészíteni az oktatási rendszer. Ahhoz gyakorlat kell. A való élet olyan gyorsan változik, hogy az oktatási rendszer csak elavult tudást tud tanítani - kivétel az alapok, amiket tényleg meg kell tanítania.

Robur 2016.12.08. 14:24:07

@Dörnyei József:
A PISA azt méri, hogy a gyakorlatban mire használható az elméleti tudásod. Érdekes a világon ez mindenkinek megfelelő csak neked meg a fideszeseknek(mindkettőtöknek újabban) nem.

Robur 2016.12.08. 14:28:14

@Dörnyei József: Ja és majd elfelejtettem. Pont az ellenkezőjét írtad két évvel ezelőtt. Szóval jobb lenne ha nem csinálnál segget a szádból:
dornyeij.blog.hu/2014/04/01/oktatas_lassan_megjon_a_moslek_oktatas_eredmenye

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.09. 10:22:01

@Robur:
Szerintem nem tudjuk meggyőzni egymást. Nekem van pár kollegám, akiknek lyukas az alapismerete. Valóban jól el tudnak navigálni az életben, mert még mindig itt dolgoznak, de a céget nem ők viszik előre...

Untermensch4 2016.12.13. 00:55:25

@Dörnyei József: Belgiumban 16 éves korára egy szakmát tanult diák úgy jön ki az iskolából hogy felnőtt áron adhatja el a munkaerejét de ha nem akkor tud vállalkozást kezdeni. Nem jogilag/elméletben hanem tudja hogyan tud saját szakmájában elkezdeni dolgozni. A magyar szakmai oktatásban 15 éves kor alatt munkavédelmi dogma miatt nem mehet be az ifjú szakijelölt a tanműhelybe... de tanul helyette preskriptív nyelvtant, történelmet, miegyebet. Amivel a tanterv-teljesülést mérő TIMSS szerint nagyon jó neki, csak szakmailag nulla szegény. Pont alapot nem ad az oktatási rendszerünk, nem tanítják meg a gyereket gondolkozni, csak azon hogy mi módon érhet el jó osztályzatot (elnavigálás az életben, valahogy...) Csak hogy a PISA-teszttel kapcsolható legyen, találkoztál/hallottál már olyan gyerekről aki megkérdezi hogy mégis ha meghalt a híres maratoni futó akkor hogy lehet hogy terhesmaratont, szívátültetett-maratont, nyugdíjas-maratont futkosnak igen sokan és a halálozási arány nagyon-nagyon csekély..? Nem kérdeznek ilyet, nulla interdiszciplinaritással dolgozik a magyar oktatási rendszer. Az ilyen szűklátókörűségre idomítás pedig nagyon veszélyes tud lenni, az még a jobbik eset ha szakbarbárt gyártanak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.14. 11:04:36

@Untermensch4:
Németországi tapasztalatom pont ennek az ellentéte. IT-ben a kezdők 25 évesen úgy kerülnek be a céghez, hogy a szakmából semmit sem tudnak és hiányos az alapismeretük is. Még nincsen diplomájuk, hanem dolgoznak rajta. 30 évesen kapják meg a diplomájukat és kb. akkortól érnek valamit.
Magyarországon az IT-ben már 14 éves kortól dolgoznak és kapnak pénzt valamiért az emberek, ha másért nem, akkor PC-t raknak össze vagy hálózatot szerelnek. De a többség programoz valami netes cuccot.
A főiskolán már mindenki dolgozik valamit.
Mire diplomája lesz 21 v. 23 évesen, addigra szakmember, akit be lehet dobni a mélyvízbe. 30 évesen már tanácsadó szinten van.

Untermensch4 2016.12.15. 09:22:45

@Dörnyei József: Az IT nagyon speciális terület, nem ad képet az oktatás egészéről. Egyrészt matek-alapon megy és az oktatási rendszerünk támogatja hogy vki sok függvényt és egyéb olyat tanuljon meg ami IT-n kívül a hétköznapokban semmire sem jó. Másrészt egyre nő a piac és magától, az emberek szeretik a kütyüket. Bővülő kereslet, presztízs (abban az értelemben is hogy a jövősokkon túli generációk számára a "kölyök" félelmetes feketemágussá válhat... :) ), az elektronikai hardver meg egyre olcsóbb.
Meg van az a jelenség hogy a periférián mindig jobb programozók teremnek mint az elkényelmesedett centrumban. A oroszok is ezt felismerve mozdultak rá a hekkelős harcászatra.
süti beállítások módosítása