MNB - Túl erős a forint, gyengíteni fogják

2015.02.04. 14:56 :: Dörnyei József

A forint 310 alá erősödött. Ez nagyon nem hasznos a gazdaságnak. A közép, amivel elvileg költségvetést számoltak, 310 forint. Ha 310 alá megy az árfolyam, akkor az kiadást jelent a költségvetésnek és az MNB-nek is.

Az MNB már verbálisan be is avatkozott, kilátásba helyezte a kamatcsökkentést.

A másik dolog, ami ugyan nem publikus információ, de ilyen esetben az MNB bolond lenne, ha nem lépne meg, a bankóprés beindítása. Az MNB minden bizonnyal elkezdte nyomtatni a pénzt. Ilyen rövid idő alatt ez nem feltétlenül látszik, de megint egy MNB kommunikáció inflációt vár az idénre. Infláció a jelenlegi környezetben Magyarországon csak akkor lesz, ha az MNB turbó fokozaton nyomtatja a pénzt. Szvsz. már ezt teszi.

A másik, amit tehetne az az alapkamat további csökkentése. Erre most meg is van a lehetősége, az ECB kötvényvásárolgatásai minden más devizát erősít, ami nem az Euró, de Európában van.

A jelenlegi alapkamat szvsz. pont ott van, ahol MGY látni szeretné. Emiatt nem feltétlenül fogják tovább vágni.

A pénzkibocsátással is kordában tudják tartani az árfolyamot, legalábbis egyelőre úgy néz ki.

Érdemes majd megfigyelni a következő hónapokban az MNB devizatartalékainak alakulását is. A jelenlegi árfolyamon az MNB dönthet úgy, hogy bevásárol devizából. Természetesen csak akkor, ha úgy látja, hogy a forint később gyengülni fog.

A helyzet most pozitívan nem stabil. A környezet egy forint erősödést indokolna, ami be is következett. A költségvetés és az MNB érdeke egy 310-nél gyengébb forint. Az MNB pénzt keres azzal, ha 310-en tartja a forint árfolyamát. Szerintem ez fog történni, nyilván az MNB lehetőségei korlátain belül. Tehát valahol 310 körül, valami nagyon kicsivel az erős oldalon lesz a forint. Ez a helyzet kb. addig lesz, amíg az MNB kamatot nem kezd el csökkenteni. Akkor változni fog a helyzet.

1 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr407140653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.02.05. 18:22:11

én arra tippelek, hogy március-áprilist magasságában a forint egyszerűen össze fog roppanni. az usd reálértéke a forinthoz képest tovább erősödött, bőven átlépte a 300as határt, és száguld a 400-500 felé. brutálisan meg fog roppanni a magyar gazdaság, és ez kizárólag orbán és a csicskásai 80%-os adójának és általános gazdasági dilettantizmusának lesz köszönhető.

azon se lepődnék meg, ha az emberek elkezdenének külföldi devizákban kereskedni, és kidobnák a 80%-os adó által terhelt forintot. a gazdaság nagy része ki fog feketedni, akik jelenleg szürkén tolták, átállnak feketézésre (mióta bevezették az online kasszákat, én még egy árva blokkot se láttam!) és idő kérdése, hogy az érkező adórevizorokat egyszerűen agyonverik, vagy agyonlövik.
süti beállítások módosítása