Világgazdaság - A CHF gát eltörlése

2015.01.16. 14:17 :: Dörnyei József

Az SNB - Svájci jegybank eltörölte a 2011 Szeptemberében bevezetett 1,2-es árfolyamon rögzített EUR átváltási árfolyamot.

Sok víz lefolyt a Dunán 2011 Szeptembere óta. A CHF már akkor is jóval erősebb volt az EUR-nál, ezért is került sor a rögzített árfolyam bevezetésére. Azóta a helyzet sokat romlott az EUR zónában, Svájc pedig köszöni szépen, nagyon jól elvan.

A árfolyamgát lebontása szükségszerű volt és szvsz. sokkal jobban nem lehetett végrehajtani.

Egy ilyen intézkedés sajnos mindenképpen nagy durranással jár. A gátbontások idején célszerű nem a környéken tartózkodni, mind a felső, mind az alsó részen kellemetlen következményekkel találkozhat az ember.

A lépés teljesen váratlan volt, ami az SNB integritását támasztja alá. Ha az MNB tervezne egy hasonlót, előtte már pár nappal megmagyarázhatatlan tranzakciókkal lenne tele a kereskedés... Az SNB senkinek sem szólt, se a nagy Svájci bankoknak, se pl. az IMF-nek. Pontosan így kell csinálni egy ilyen, kellemetlen lépést.

A gát felső vagy alsó részén sokan tartózkodtak. Számítani lehet nagy vesztesekre. Magyarországon is. A piac most nyalogatja a sebeit és reagál.

Az EUR CHF árfolyam beállt 1:1-re. Ez még nem a végleges árfolyam, arra még sokat kell várni. A jelenlegi tendenciák miatt a CHF valószínűleg folyamatosan erősödni fog az EUR-hoz képest.

Megváltozott a világ, alkalmazkodni kell.

Magyarországon az ingatlan frankhitelesek megúszták a dolgot. A Bankokról egyenlőre olyan hírek jönnek, hogy ők sem veszítettek semmit. Ez utóbbi hírt én majd pár hét/hónap után hiszem el. Remélem, hogy ez az igazság.

A többi frankhiteles most kapott egy nagy koloncot a nyakába - nem tudom, hogy mennyi embert érint és mekkora összegben.

Szólj hozzá!

Címkék: Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr227079591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása