Gazdaság - Élelmiszeripar

2014.09.18. 21:33 :: Dörnyei József

Szeretett vezérünk kulcságazatnak szánja. Igaza van. A nagy kérdés szokás szerint a hogyan.

Amit tudni kell az élelmiszeriparról az az, hogy a legnagyobb forgalmat bonyolító része a saját márkás rész.

Vannak prémium szegmensek, de ezek még nálunk jóval gazdagabb országokban sem teszik ki a nagyobbik felét a forgalomnak.

Van még a "friss" szegmens, amiről azt kell tudni, hogy gyakorlatilag mindig hazai terméket árul, Magyarországon különösen igaz. A "friss" szegmens importot csak ott használ, ahol nincsen Magyarországon termelés, pl. garnéla rák.

Összegezve, ha kulcságazatot akarunk csinálni az élelmiszer termelésből, akkor muszáj a "saját márkás" piacot megnyerni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az élelmiszer üzletláncok döntik el, hogy melyik országban lesz élelmiszer termelés és melyikben nem.

Ha a kormány kulcságazatot szeretne csinálni az élelmiszeriparból, akkor ahhoz elsősorban nem az élelmiszeripart kell támogatnia, mert azzal nem ér el sokat. Az élelmiszer üzletláncokat kell arról meggyőznie, hogy Magyarországon gyártassák le az összes forgalmazott saját márkás élelmiszerüket, valamint forgalmazzanak bizonyos százalékban Magyar élelmiszer terméket pluszban is.

Az élelmiszerláncok jobbára külföldi tulajdonban vannak. Per pillanat háborúban áll velük a kormány. Velük is.

Érdemes lenne békét kötni. Persze a békekötésnek az ára a Magyar élelmiszer forgalmazása kell lennie.

Természetesen környezetvédelemre hivatkozva mindig lehet olyan törvényeket hozni, ami drágítja az élelmiszer importot. Ezeket érdemes is meghozni.

Csak érdekességként, amikor kezdtek tömegesen megjelenni Magyarországon a külföldi láncok, egy szakmai vitába keveredtem sok terület szakértőjével, akik mind azt mondták, hogy ezek nem fogják tönkretenni az élelmiszer ipart. Ugyanaz a kör állította, hogy a devizahitelezés teljesen biztonságos... (Kb. egy időpontban történt mindkét esemény.)

Mindkét kérdésben nekem lett igazam és mindkét kérdésben egyedül voltam mindenki ellen. :-)

12 komment

Címkék: Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr546710029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.09.18. 23:20:42

Ha ez igaz lenne akkor a CBA-ban csak magyar termék lenne. Vajon csak az van?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.09.18. 23:57:51

@Robur:
Szerintem a saját márkás termékei Magyarok. Kivétel az, ami nincsen Magyarországon.

savrola 2014.09.19. 07:43:36

Elsősorban a háztáji gazdaságot kéne támogatni. Legyen a vidék megint a városok éléskamrája! Manapság pont fordítva van: falvakból kirándulnak városokba nagy mennyiségben vásárolni. Néhány éve elkezdtek virágozni a helyi termékes piacok, főként Pesten. Mostanában kicsit megrekedt a dolog, jó lenne, ha új lendületet venne. Ez a munkanélküliségre és a vidék-város közti jóléti különbségekre is jó hatással lehetne.

Untermensch4 2014.09.19. 08:23:01

"Természetesen környezetvédelemre hivatkozva mindig lehet olyan törvényeket hozni, ami drágítja az élelmiszer importot. Ezeket érdemes is meghozni."
még eu-csatlakozás előtt az uniósnál szigorúbb élelmiszer-szabványok is voltak érvényben (más kérdés hogy a törvény betartatása rész hogy állt...), ezt sikerült eu-konformizálni pedig ezzel lehetett volna igen gyorsan visszanyesni az élelmiszerimport-kedvet.
nem tudom, más is emlékszik hogy a csatlakozási szerződésnél mekkora sikerként tálalták hogy a magyar paraszt megkapja a földalapú támogatásnak a 25%-át amit a kormány kiegészíthet 33%-ra!? miközben az eu-ban a (bázis 100%) földalapú támogatás adja a parasztok jövedelmének nagyobb részét... persze nem vagyunk gyarmat, szabadság, egyenlőség (azaz egyenlőség), testvériség.
no de ha már van egy rákos daganat jellegű bürokráciánk, akár arra is használhatnánk hogy az import élelmiszert meg a külföldi földvásárlókat terrorizáljuk vele
a "magyar termék" sz@rakodások is érdekesek, ilyen címke, olyan címke. az nem hangzik el sehol hogy az 599 kezdetű vonalkód a magyarországon gyártott cuccoké... talán azért mert ez szabvány miatt van így és emiatt nem attól függ hogy "megszerzi" vki a címkehasználatot (nyilván szó sincs pénzről a címkékkel kapcsolatban)

Robur 2014.09.19. 10:28:03

@Dörnyei József:
Hát nem tudom, én ebben azért nem lennék biztos.

jaccso 2014.09.19. 11:02:58

@Untermensch4: "az nem hangzik el sehol hogy az 599 kezdetű vonalkód a magyarországon gyártott cuccoké..."

Nem igaz. Importőrként veszel egy magyar cégprefixet, és ráragasztgatod a vonalkódot az importált cuccra, hogy forgalmazhasd pl. nagy áruházláncokban a terméked. Nyilván ezt azért teszed, mert vonalkód nélkül szóba sem állnak veled, ill. ahonnan importálod lehet azt sem tudják mi a vonalkód, nemhogy szabványos is legyen.
6 éve a szegmensben dolgozok.

Untermensch4 2014.09.19. 11:08:02

@jaccso: komolyan? akkor ez is olyan mint a márkavédjel... akkor marad a mutyizás a magyartermék-címkékkel :(

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.09.19. 12:49:46

@savrola:
Az a "luxus" vonal. A vidék nem véletlenül nem vagy alig termel háztartási élelmiszert. Sokkal drágább a nagyüzeminél.

Ezen nem tudsz változtatni. Saját magának bárki termelhet, de ahogy eladja, drágább lesz, mint a nagyüzemi.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.09.19. 12:52:51

@Untermensch4:
A saját márkás termékeken általában saját vonalkód is van, aminek semmi köze az 599-hez.

Az állam szabályozhatna egy "Magyar élelmiszer" plecsnit, aminek meglehetnének a feltételei. A többi alkalmazását pedig betilthatja. Így mindenki pontosan tudná, hogy mikor vett Magyar élelmiszert és mikor nem.

Ha egy kicsit szigorúbbak, akkor a "többi" élelmiszerre előírnak egy "Nem Magyar élelmiszer" plecsnit. Csak hogy mindenki biztos lehessen a vásárlásnál.

Untermensch4 2014.09.19. 22:57:42

@Dörnyei József: a "többi"-re egyszerűbb ráuszítani a bürokráciát és kiélni rajtuk (forgalmazóikon a "gonoszmultikon") a pénzbehajtási hajlamot. csak legyen kiszámítható hogy számszerűsíteni lehessen az üzleti tervben...
süti beállítások módosítása