Politika - Mennyit osztogatna szét a Szocialista Klikk?

2014.03.11. 10:31 :: Dörnyei József

Jönnek a választási ígéretek a szocialista klikk különböző képviselőitől. Mennyibe fájnának ezek az új szocialista osztogatások az adófizetőknek?

A teljes költségvetés bevételi oldala 16 000 Mrd, kiadási oldala pedig 17 000 Mrd, hiánya 1 000 Mrd.

Első körben némi különadó könnyítést lengettek be. Különadókból évi kb. 600Mrd folyik be a költségvetésbe. Ennek meg nem nevezett részét könnyítenék. A 600 Mrd az sok pénz, ha a felét könnyítik, akkor az 300Mrd kiesett adóbevétel.

A többi ígéret már pontokba van szedve:

1. 250K új munkahely.

Ennek nincsen költsége, mert ez csak egy ígéret, amit vagy elhisz valaki vagy nem.

2. Nettó 100K minimálbér, adócsökkentésből finanszírozva.

 Ez egy nagy, de nem óriási összeg lenne adózónként (4M polgár) 40K-val számolva, ami kb. reális, 160 Mrd-ba kerülne kieső adóbevételként.

3. Kisvállalatok levonhatják a harácsot a nyereségadóból.

A kisvállalatok alig fizetnek nyereségadót, ha most a harács levonható lesz, akkor elképzelhető, hogy a harács mértékéig fognak fizetni, de szerintem ennek nagy kiadása nem lesz, esetleg pár Mrd kieső adóbevétel. Mindenesetre jól el lehet adni a dolgot.

4. Élelmiszer áfa csökkentése

Ez egy komoly kiadás lenne, kb. 250 Mrd-ba fájna.

5. Végleges és fenntartható rezsicsökkentés.

Ez megint egy ígéret, amit van, aki elhisz, van, aki nem, pénzbe nem kerül.

6. Havi 24K gyógyszerre minden nyugdíjasnak.

Ez egy nagy összeg, a favorizált nyugdíjas választóknak, az ára 3M * 24K = 72 Mrd. Végülis nem sok.

7. Kórházi várólisták csökkentése.

Ígéret, amit nehéz számszerűsíteni. Kiszivárgott infó 300Mrd pénz az EÜ-be.

8. Gyerekszegénység felszámolása

Erre nekem nincsen számom, szerencsére az klikk bebecsülte 60Mrd-ra.

Akkor számoljunk.

Összesen 1 142 Mrd forint osztogatást ígért a klikk.

Erre rájön még az 1000 Mrd meglevő hiány.

Mindegy, megszoktuk, hogy az ellenzék össze-vissza ígérgethet bármit...

3 komment · 1 trackback

Címkék: Politika Gazdaság Választások

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr255852509

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.11. 12:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2014.03.11. 17:14:57

Szerintem a baloldal számára nemcsak a parlamenti választásnak lesz nagy tétje, hanem inkább a fővárosinak is(lehet hogy inkább annak).
A főváros az elmúlt 24 évből 20 évben baloldali vezetés alatt állt, így itt számíthatnának pozícióik visszaszerzésére, szerintem is reális esélyeik lehetnek. A parlamenti vereséget láthatóan már bekalkulálták, viszont ha az ősszel nem sikerül Pestet visszaszerezni(ami a baloldalnak hagyományosan erős terepe), akkor az demoralizáló vereség lesz,
attól széteshet az Összefogás és a mostaninál is súlyosabb belharcok robbannának ki a baloldalon. Valószínűleg a pártvezetők széke is megremegne, így szerintem lehet hogy az erőtlen kampány mögött az áll, hogy már most arra gyúrnak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.11. 17:57:16

@EXO:
Könnyen elképzelhetö. Az önkormányzati választások csak összel lesznek és addig sok víz lefolyik a Dunán. A forint folyamatosan gyengül, a költségvetés kérdöjeles, lehet, hogy nem húzza ki a kormány öszig valami komoly probléma nélkül.

És akkor jöhet az ellenzék, hogy ök jobban csinálták volna. De legalább az önkormányzatokra válasszatok már be minket...

Persze ez a stratégia durván visszaüthet, ha kihúzza a kormány öszig komoly probléma nélkül, mert akkor a választási siker hozza a FIDESZ-nek az önkormányzatokat is, senki sem akar ellenzéki településen élni, amivel kib*szik a kormány, ha kell, ha nem.

EXO 2014.03.11. 22:34:21

@Dörnyei József:
Én amúgy arra utaltam, hogyha ősszel nem lesz meg a főpolgármesteri pószt, akkor az Mesterházinak a székébe kerülhet. Ugyanis ha legalább Pestet visszaszerzik, akkor valamire részsikert tudna mutogatni a szavazók és a párt előtt. Ha nem akkor viszont meggyengülhet a pozíciója, mivel BP a legnagyobb balos központ, így ezt elvárhatják a mögötte állók.
süti beállítások módosítása