MNB - Tartósan magasabb az állampapírok kamata az alapkamatnál

2014.02.10. 12:14 :: Dörnyei József

Az előző pár hétben sok pletyka okozott extra kárt a forint árfolyamának, ilyen volt pl. a rövidesen bekövetkező államcsőd pletyka. Most egy újabb pletyka gyengítette be a forintot, ez pedig a folytatódó alapkamat csökkentés.

Az alapkamat jelenleg 2,85%-os. A 6 hetes állampapírokat azonban csak efelett, most éppen 3,06%-on lehetett eladni. A jelenlegi környezetben nem szabad (persze lehet) vágni az alapkamaton. Az MNB vezetésének egy része realizálta ezt és több szóbeli intervencióval jelezte, hogy egyelőre nem vágnak tovább.

A pletyka most az, hogy tovább vág az MNB és ez a pletyka gyengítette be megint a forintot.

Nagyon remélem, hogy a pletyka csak egy pletyka és nem lesz kamatvágás a következő monetáris tanács ülésen.

Ha én lennék döntéshozói helyzetben, akkor belőném az alapkamatot 3%-ra. Az egy szép, kerek szám és Magyarországon mindenki boldog lenne, ha az maradna mondjuk a következő választási ciklus végéig.

Ezt úgy lehetne megtenni, hogy amikor a forint megerősödik, tehát 300 alá megy, akkor meglépni. Most, gyenge forintnál tovább gyengítené az árfolyamot egy kamatemelés, mert a gyengeség jele lenne.

A 3%-os alapkamatra azért is szükség van, mert a QE leállítása folyamatosan nyomás alatt fogja tartani a forint árfolyamát egészen őszig, vagy amíg elfogy. Sok gyenge ország be fog borulni, emiatt sokkal nagyobb lesz az idegeskedés, mint most. A QE csökkentés csak most kezdődött és alig vannak valós gyakorlati hatásai. De lesznek.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr285807538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása