Gazdaság - Miért áramot termel az állam?

2014.01.22. 12:44 :: Dörnyei József

Vannak olyan gazdasági területek, ahol az állam könnyebben tud boldogulni, mint más területeken. Az áramtermelés egy tipikusan olyan terület, ami ideális az állam számára.

Az áram egyszerű termék. Nem kell sem reklámozni, sem ügyesen csomagolni. Az áramot mindenki megvásárolja, mert alapvető szükséglet.

Az áram előállítása is egyszerű, erőművet kell építeni, ami aztán megtermeli. Az erőműépítésnél az állam helyzeti előnyben van, mert van egy csomó pénze, olcsón kap hitelt és a szabályozások is saját kézben vannak, tehát ha nem tetszik egy törvény/szabály, akkor az állam egyszerűen csavar egyet rajta, mert megteheti.

Az áram szállítása és a rendelkezésre állásának biztosítása egyébként is állami feladat, a biztonságos elektromos áram ellátás alapvető fontosságú.

Ha az állam állítja elő az áramat és ha az állam végzi a szállítás kisebb vagy nagyobb részét, akkor elvileg lehetőség van az áram árának alacsonyan tartására is.

Ennek az a jelentősége, hogy a lakosság boldogabb, ha olcsóbb az áramszámlája, valamint az ipar meg versenyképesebb, ha alacsony az áramköltsége.

Nem véletlenül sok állam nyom nagy pénzeket az elektromos áram iparágba, aminek a vége sokszor egy sikersztori.

Az egész folyamat nyilván ott tud sikersztori lenni, ahol kicsi a korrupció. A magáncégeknél kicsi a korrupció vagy nem is létezik. Az államnál az nem pont így van.

Az EU-n belül speciális helyzet van. Az EU úgy döntött, hogy a piaci versennyel viszi le az áram árát. Ennek eléréséhez liberalizálták az árampiacot. Ez egy igen bonyolult folyamat, aminek az eredménye az lett, hogy az áram ára csökkenni kezdett magától az EU azon országaiban, ahol működik a liberalizált árampiac. Természetesen ez csak az áram árát tudja csökkenteni, az adók mértékét nem. Tehát ha valahol nagyon sok adó megy az árra, pl. Németország, ott drága lesz. Csodák nincsenek.

A jelenlegi Magyar kormány nem ezt az utat választotta, hanem a régi, kommunista utat. Az állam előírja az áram árát. Olyan szintekre, amit a piac nem képes kitermelni. Tehát mindenki az állami árat akarja.

Jó kérdés az, hogy merre megy tovább Magyarországon az elektromos áram iparág a jövőben, ezt szvsz. még senki sem tudja. A kormány eléggé ad-hoc módon kormányoz és várhatóan még 4 évig.

12 komment

Címkék: Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr585770033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2014.01.22. 13:00:13

Nekem az a tervem, hogy ha majd olcsón lehet napelemhez jutni, akkor kiépítek egy otthoni rendszert, s a ház elektromos hálózatát is átalakítom alacsonyfeszültségűvé (5/12V egyenáram). Csak a mindenképpen 220V-ot igénylő berendezések mennének az "állami" áramról, a többi cuccot meg nagy akksikról üzemeltetném, amit a napelemek töltenek.

Egyelőre még elmélet, a megvalósíthatóságát vizsgálni szükséges. (a hálózatba visszatáplálásos megoldásban a hazai körülmények között egyelőre nem hiszek, független szigetmegoldásban gondolkodom)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.22. 13:15:29

@Zime:
Az aksi, legalábbis amit én találtam a neten, tönkremegy a folyamatos újratöltéstől. Az aksi pótlásának a költsége büntetően magas.

De lehet, hogy azóta van olyan aksi, ami jobban bírja a strapát. Ha tudsz ilyet, küldjél linket.

Robur 2014.01.22. 14:41:02

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a megújuló energiaforrások közül a nap és a szél
teljesen kiszámíthatatlan ezért nem lehet még rájuk építeni. Például a megújulók közül
a biomassza és a vízi energia sokkal nagyobb piaci részesedéssel bír a világban(A legalacsonyabb
a geotermális energia). Ahhoz, hogy ezek beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket tárolni kell
tudni az energiát. Jelenleg komoly erőfeszítések vannak ebben az irányban és szerintem 10-20 éven
belül megoldják ezt a problémát, Új típusú akkumulátorokra ha szerencsénk van még hamarabb számíthatunk. Onnantól radikális változások lehetnek. Szerintem ezért is hülyeség ezért siettetni a paksi bővítést. Pláne, hogy más radikális változások is vannak az energiapiacon(Pl: USA palaolaj/gáz).

Robur 2014.01.22. 14:46:32

Csak ,hogy a cikkhez is hozzászóljak, korábban azt említetted, hogy az áramszolgáltatás nem egy egyszerű dolog(Venezuelai áramszünet.) itt meg azt írod, hogy milyen egyszerű. Némi ellentmondást vélek felfedezni. A liberalizált árampiac révén meg érdekes lesz, hogy az akkori kormány mit fog csinálni ha felépül Paks 2 mert ha államilag dotálják az áramárat akkor az nagy elkúrás lesz vélhetőleg.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.22. 14:54:57

@Robur:
Az energiatárolás kérdése az egyik nagy probléma.
Létezik már rá ipari méretekben, de nem energiaipari méretekben megoldás, ahol kémiai úton tárolják be és ki az energiát.
Ezt a módszert lehetne simán nagy méretben is alkalmazni, de egyelőre nem szükséges, ezért nem is csinálják.

Energiaiparági méretekben a hagyományos termelő kapacitást kell rugalmassá tenni első körben, ezt csinálják most a Németek.

Ez azt jelenti, hogy a megújulók élveznek prioritást és ha van megújuló termelést, akkor a hagyományost vissza kell állítani alacsonyabb kibocsátásra.

Ez technológiailag és pénzügyileg olcsóbb, mint a tárolás.

Ha majd egyszer a megújulók teljes teljesítménye nagyobb lesz, mint a fogyasztás, akkor kell majd a tárolás is.

Robur 2014.01.22. 16:45:27

@Dörnyei József:
Igen de igen jelentős probléma, hogy a meglévő kapacitást kell össze-vissza ráncigálni a megújulóknak megfelelően, rohadtul nem tesz jót a hagyományos erőműveknek. A csehek és lengyelek már ki is akadtak ezen mert rajtuk keresztül megy az áram Észak-Németországból délre. Egyébként a németek szerintem elb*szták, a megújulókat akkor kéne ilyen mértékben nyomni ha megoldották az energiatárolás kérdését és dotáció nélkül is versenyképesek lesznek a hagyományos erőművekkel. Csodálkozom, hogy racionális nép létükre ilyen hülyeséget csinálnak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.22. 17:59:31

@Robur:
Venezuelával kapcsolatban azt írtam, hogy ott nincsen áram. Nem azért nincsen, mert nem ért hozzá az állam, hanem azért, mert nem költ rá az állam. A kommunizmusban egyszerűen megoldják a lakossági áramtermelés problémáját, keveset termelnek és a termelt kevés áramot aztán elosztják. Persze ez azt jelenti, hogy van, amikor van áram és van, amikor nincsen.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.22. 18:02:35

@Robur:
Teljesen igazad van, a régi technológiájú hagyományos erőművek szenvednek. Németországban olyan erőműveket építenek/fejlesztenek, amiknek a teljesítménye szinte azonnal csökkenthető.

Ez technológiailag megoldható. Természetesen nem ingyen van, de mi van ingyen?

Az eredmény az, hogy a megújulók 100%-ban a hagyományos erőművek helyett termelnek és nem mellett. Ezzel 100%-ban csökkentik a CO2 kibocsátást.

A Németek nem hülyék, nekik lesz meg ez a technológia először a világon és mindenki tőlük fogja megvenni...

Robur 2014.01.22. 18:35:06

@Dörnyei József:
Igen de így dupla erőmű kapacitást kell kiépíteni amit én azért elég komoly gondnak érzek főleg költség szempontjából. Nem tudom ez mennyire jó megoldás. Majd kiderül, hogy a németeknek bejön-e. Én mindenképp annak a híve vagyok, hogy mindenki álljon a saját lábán, a megújulók is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.22. 20:39:40

@Robur:
Abban teljesen igazat adok neked, hogy a megújulók drágák és minél nagyobb százalékban adják a termelést, annál drágábbak.

Érdekes kérdés, hogy lesz-e a CO2 csökkentésből valami. Ha lesz, akkor bejön a Németek számítása, ha nem, akkor meg nem.

gombosg 2014.01.23. 18:16:14

@Dörnyei József: @Robur:
Nem kell dupla kapacitás, a megújulók 30-50%-a kell szabályozható erőműben.

Megoldást még a szivattyús-tározós erőművek jelentenek, de azt meg csak hegyvidékre lehet építeni (bár, mint tudjuk, idehaza hegy nélkül is tudnak alagutat építeni, meg völgy nélkül hidat, tehát lehet, hogy a szivattyús-tározós erőmű sem jelentene problémát :)).

A megoldást szerintem az okos hálózatok felé történő elmozdulás, a lokális fogyasztási szokásokhoz igazított termelés és a megújuló energiaforrások diverzifikációja jelenti.

Ausztriában például van olyan telep, hogy szél/nap, biomassza és víz egy helyen szabályozva, és így megy fel a középfeszültségű hálózatra.
Ehhez tedd hozzá annak a megvalósulását, hogy egy ilyen telep mondjuk egy adott kistérséget lát el, és a nagyobb, de nem kritikus fogyasztók (hűtőgép, légkondi, fűtés stb.) távolról lekapcsolhatók pár másodpercre/percre, amíg a termelési séma átvált.

Ha ehhez a képhez még egy kisebb akkutelepet is hozzáveszünk, továbbá a háztartások energiaigényének pár (sok) tíz százalékos csökkenését, akkor megkapjuk, hogy nézhet ki egy ideális, alacsony CO2-kibocsátású jövő pár évtized múlva. :o)

Untermensch4 2014.01.24. 14:03:53

@Dörnyei József: www.vilaglex.hu/Kemia/Html/NiFeAkku.htm
hárányai: nagy súly (telepítve lényegtelen), az ólmoshoz képest 4-5szörös ár(kapacitásra, teljes élettartamára vetítve viszont olcsóbb)
süti beállítások módosítása