MNB - Tartósan 300 felett a forint

2013.12.11. 12:01 :: Dörnyei József

Tartósan 300 fölé került a forint. Mi lehet a háttérben?

A gazdaság nem teljesít nagyon rosszul az utolsó negyedévben, már egy kis GDP növekedésre is futotta. Az export folyamatosan, ha lassan is, de erősödik. A költségvetési hiány már kicsit gyenge lábakon áll, de mindenképpen sokkal jobb, mint az EU átlag.

A problémát megint a kormány hülyesége okozza.

Elkezdték szórni a pénzt mindenféle csókos emberkéknek. Kap pénzt a foci, kezdő egyetemista, sok más szereplő teljesen összevissza és értelmetlen módon. A befektetők nem szeretik azt a kormányt, ami az ő hitelüket szórja szét.

Az államosítások is új fázisba lépnek, sok céget tervez államosítani a kormány. Ez megint sok pénzbe kerül és a befektetőknek meg kell nézniük, hogy visszajön-e a kormánynak a befektetett tőke vagy nem. A jelenlegi felállás az, hogy nem, sőt, a kormány vastagon rá is fizet ezekre az államosításokra.

A deviza hiteles saga is folytatódik. A kormány megint ígérget, a deviza hitelesek meg egyre kevésbé törlesztenek. Eközben a bíróságok összevissza ítélkeznek az ügyben. Teljes a káosz.

Magyarország megítélése nem javult. Egy adat, a GDP növekedése nem elegendő. A gazdaság egésze továbbra is rohad és nem látszik a fény az alagút végén.

Az összes hatás miatt gyengült a forint.

A nagy meglepetés az, hogy az MNB engedte a forintot 300 fölé gyengülni.

Az én feltételezésem az, hogy Bokros féle csúszó leértékelés kezdődött. Nincsen rá még semmi valós adatom, ez csak egy megérzés. A forintot az MNB + kormány valószínűleg "gyengén" hagyja, a beavatkozási határát pedig az MNB folyamatosan feljebb tolja. Szerintem most a határ 302 v. 303 körül van, lehet, hogy nem is egész szám. Ezt a határt aztán az MNB pl. havonta feljebb tolja.

Ha ez tényleg így van, ami egy feltételezés, akkor lassú, tervezett forint leértékelésre kell felkészülnünk.

2 komment

Címkék: Magyarország MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr705685862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.12.12. 17:50:56

És akkor mire váltsuk a forintunkat?

- A dollár most gyenge, innen szvsz jön egy erősödési szakasz, de hosszú távon nem bíztató.

- Az euró (és a font) most nagyon erős (volt), ezt nem fogják így hagyni, gyengülésre számítok. (ebből következően EURUSD short).

- A jen felejtős, 2014 szintén leértékelési év lesz.

Skandináv devizák? Bitcoin? :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.13. 08:58:33

@Zime:
Nem tudok ebben a kérdésben okos lenni, most shiftelni fog a teljes világgazdaság, mindennek meg fog változni az értéke. Bármit is csinálsz, az lehet jó vagy rossz húzás is.
süti beállítások módosítása