MNB - Valós a deflációs félelem az EUR zónában?

2013.11.06. 10:36 :: Dörnyei József

Egyes közgazdászok deflációtól félnek az EUR zónában, mások pedig túl erős inflációtól. Vajon kinek van igaza?

Az inflációtól tartó szakértök úgy gondolják, hogy az ECB folyamatos pénznyomtatása elinflálja az Eurót.

A deflációtól tartó szakértök megy úgy gondolják, hogy a gazdaság zsugorodása miatt az ECB pénznyomtatása ellenére defláció fog kialakulni, ami ellen az ECB nem fog tudni semmit sem tenni.

Az igazság odaát van.

A gazdaság zsugorodása árnyomást okoz minden terméken, ami az árak csökkenését okozza, tehát deflációt.

Az ECB ez ellen friss pénz nyomtatásával és alacsony alapkamattal küzd. A pénznyomtatás mindenképpen inflációt okoz, akár van árnyomás, akár nincsen. A kérdés az, hogy mennyit és mikor.

A probléma ott van, hogy ha az ECB túl sok pénzt nyomtat, akkor azzal sok negatív folyamatot tud elindítani. Ilyen negatív folyamat a piaci buborékok képződése, valamint az infláció hirtelen megugrása.

A folyamatba még belejátszik az is, hogy a világban a többi főbb nemzeti bank is nyomtat pénzt, méghozzá általában nagyobb ütemben, mint az ECB. Ha az ECB nem nyomtat hasonló ütemben pénzt, akkor az Euró túlzottan megerősödik a többi devizával szemben, ami pedig lassítja az exportot és növeli az importot, tehát munkanélküliséget és a gazdaság lassulását okozza az EUR zónában.

Az ECB a rengeteg ok miatt nagyon óvatosan kell, hogy eljárjon, de lépnie is muszáj, mert lépéskényszerben van.

Az ECB eddig kiválóan ellátta a feladatát, szvsz. ezt ezentúl is el fogja látni, emiatt mindkét veszély, tehát a defláció és az infláció is alacsony.

1 komment

Címkék: MNB ECB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr885617719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.11.06. 10:53:01

Kíváncsi vagyok, hogy mit lépnek csütörtökön, és azt hogyan reagálja le a piac (EURUSD).
süti beállítások módosítása