Gazdaság - Durván épül lefelé a kiskereskedelem

2013.10.29. 19:45 :: Dörnyei József

A kommunisták előtti időkben (2010 előtt) Magyarországon hozzászoktunk ahhoz, hogy ha volt pénzünk, akkor tudtunk vásárolni is. A legdrágább márkák kivételével mindent meg tudtunk vásárolni.

Beleértve azt a cipőt, amit én használok, a M*rc márkájút. Ma éppen elmentünk vásárolni a P* Outlet nevű helyre, nagy meglepetésemre az egyetlen Magyarországi M*rc márkabolt bezárt. Vele együtt az üzletek fele - 2/3 része is. Rajtunk kívül szinte nem volt vásárló, a csekély számú autó az eladóké volt. A "mall" halottnak tűnik. A honlapon még minden üzlet szerepel természetesen, mert megnéztem indulás előtt...

Gyors keresgélés után rájöttem, hogy van még egy másik cipőbolt, ami árul M*rc cipőt az Outletben, de az is bezárt. Az egyetlen, ami nem zárt be, csak pár típust tart, azt nyilván nem, amit én szoktam venni.

Utána körbenéztem a neten, nincsen M*rc szaküzlet Magyarországon. A netes boltokban 3-4 fajta van, a netes váráslás is kilőve.

Szerencsére most tudtam meg, hogy a cég Német és nem Magyar, ezért nekem nem lesz problémám a vásárlással, majd Németországban. :-)

Az ijesztő a dologban egyrészt az, hogy az üzletek fele 2/3 része be van zárva, ami az Outlet végét vetíti előre, nekem sem lesz most már ott business-em... Ez a legjobban működő Outlet, a többiben ugyan nem voltam most, de általában ott kevesebb bolt van.

Másrészt pedig az látszik, ahogy a középosztály által vásárolt márkák eltűnnek. Ennek oka persze az, hogy a középosztály létszáma drasztikusan megcsappant, egy része kimenekült, egy másik része meg lesüllyedt.

A bezárt üzletek nyilván nem kedvtelésből zártak be, hanem nem volt forgalmuk.

Eddig azért járt ki a középosztály Ausztriába, mert egyet kirándult és valamivel olcsóbban tudott vásárolni. Ezentúl azért fog kijárni, mert Magyarországon egyáltalán nem tud vásárolni. Ahogy pl. én nem tudok cipőt.

Még tiszta szerencse, hogy az ország jól teljesít... Mi lenne, ha rosszul teljesítene???

Jön már a kommunizmus. A középosztály márkái eltűnnek - teljesen maguktól a boltok polcairól, ahogy eltűnik a középosztály. Nem kell ide állami bolthálózat szabályozott árukészlettel, leszárad az magától is...

Ha jól működő gazdaságot akarsz:              Nemzeti Kapitalista Párt

 

2 komment

Címkék: Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr375605280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

--cs-- 2013.10.30. 09:01:49

Egyrészt egy kis kötekedés:
Jó lenne egységesíteni a M*rc és M*rk márkaneveket.

Másrészt meg szerintem a középosztály elszegényedésén kívül még két fontos befolyásoló tényező van:
- A középosztály elkezdett inkább felhalmozni költekezés helyett, a jövő kiszámíthatatlansága miatt.
- A dolgozó szegények is jelentős vásárló közönsége voltak a P.Outletnek - tipikus "erőn felüli minőségre költök, de egy Ft tartalékom sincs" kategória. No ők már erőn felül sem tudják megengedni az ilyen vásárlásokat, mert az alap szükségletek kerültek az erőn felül kategóriába.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.30. 09:25:53

@--cs--:
Láttam már tegnap én is, csak időm nem volt javítani. :-)

A középosztály szvsz. legalábbis tömegesen nem takarít meg. Kevés értelme lenne a jelenlegi return szinteken. Ami van még azon felül, hogy kevesebb a jövedelme és a létszáma, az az hogy a kintlevőségeit csökkenti egy része, tehát hitelt törleszt.

A dolgozó szegényeknél igazad van, nekik is jelentősen csökkent a jövedelmük, most már nem futja semmilyen középosztálynak készült termékre, még az olcsó ruházatra sem.

Magyarország jól teljesít... :-)
süti beállítások módosítása