Energia - Fukishima - Kezd kiborulni a bili

2013.09.04. 18:18 :: Dörnyei József

Fukushimából újra rossz hírek érkeztek. A reaktorok hűtésénél keletkező könnyebben szennyezett vizet nem tudják már tárolni.

Az extra hűtővíz azért keletkezik, mert a talajvíz beszivárog az egyre romosabb épületekbe. Ott keveredik a reaktorokból kifolyó hűtővízzel és ezzel szennyeződik. Napi ~400 tonna új szennyezett hűtővíz keletkezik, amit föld feletti acéltartályokban tárolnak az erőmű területén.

Ezekből a tartályokból már olyan sok van, hogy alig fér már az erőmű területére több, szó van arról, hogy elszállítják a rádióaktív vizet máshova.

A víz közepesen rádióaktív. Ha valaki megmártózna benne, az nyilván nem tenne jót és ha valaki napozni akar mellette, akkor pár óra alatt halálos sugárdózist kapna.

De ha például az egészet beleöntenék az óceánba, az a felhígulás miatt nem okozna tartós problémát, ahogy a baleset során és után már bemosódott szennyeződés sem okozott problémát. Persze halászni és fürdeni nem lenne érdemes a környéken egy ideig

A nagyobb probléma az, hogy még csak neki sem álltak az erősen sugárzó fűtőcellák kibányászásához. Ezek okozzák ugyanis a problémát, ha kiszedték volna már őket, akkor az egészet le lehetne betonozni, mint Chernobil-ben és nem jutna ki több sugárzás az erőműből.

Japán rendelkezik legalábbis saját bevallásuk szerint a világ legjobb robot technológiájával, nekik elvileg semmi problémát nem kellett volna jelentenie egy olyan robot elkészítése, ami hordókba tudná gyűjteni a fűtőcellákat vagy ami maradt belőlük. Ezeket aztán hűtőmedencékbe lehetne tenni, ahol szabályozott körülmények között meg lehet várni, hogy feldolgozhatóvá váljanak vagy fel lehet őket azonnal dolgozni.

A Japán kormány megígérte, hogy segít, de csak a rádióaktív víz kezelésében segít. A problémához nem akar még csak közel kerülni sem.

Ahogy már korábban írtam, ha nem szedik ki a fűtőcellákat záros határidőn belül, akkor fel fog robbanni az egész még egyszer. Pontosan úgy, ahogy Chernobil felrobbant. Be fogja teríteni a környéket erősen sugárzó darabos uránnal és plutóniummal.

Sajnos nem úgy néz ki, hogy bárkit is érdekelne a dolog. Se a TEPCO-t, de a Japán kormányt.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

4 komment

Címkék: Japán Környezetvédelem Energia Távol-Kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr925495337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.09.04. 19:43:00

Felrobbani nem fog, mert ahhoz megfelelő mértékben koncentráltnak kellene lenni, márpedig az anyag most már az olvadékcsapdában van ha jól tudom. A probléma inkább az lesz, hogyha megszűnik a hűtés egyszer, akkor újra megolvad és a radioaktív gőz majd szétterjed a környéken

Arbeitslosigkeit (törölt) 2013.09.04. 21:24:08

Radioaktív, nem "rádiókatív".

Még a helyesírás javító is felhozza, pedig az utálatos.

A szituációról meg semmit nem tudunk, az újságírók meg a bloggerek hírügynökségen keresztül hamisított információkkal. Remek.

Engem Obama sokkal jobban aggaszt. Obama károsanyag-kibocsátása 3x Fukushima lesz. A bombázás, meg a JP-8-as kerozin Szíriában.

Az emberi morál a dantei poklokat járja. Obama. Döbbenet részemről, hogy mi zajlik.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.05. 09:09:11

@EXO:
Ha megszünik a hütés és elkezd újra melegedni, akkor jó eséllyel felrobban újra. Nem atombombaként, hanem úgy, mint Chernobilban. A hasadóanyagokat meg szétszórja a robbanás a környéken.

Nem biztos, hogy felrobban, de ha elmegy egyszer a hütés, akkor érdemes lesz elhagyni a környéket...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.05. 09:14:49

@Arbeitslosigkeit:
Nekem pont fordítva hozza fel az helyesírás ellenörzö, ezért is írom így. A radioaktív nálam hibás. Nem vagyok egy nyelvtan tudós, ezért használom a helyesírás ellenörzöt.

A szituációról tényleg annyit tudunk, amennyit a TEPCO nyilvánosságra hoz. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban jól be lehet határolni azt, amit nem csinálnak. :-)

Obama egyelöre nem okozott radioaktív szennyezödést. A szegényített urán okozhat szennyezödést, ha bevetik. Nem valószínü, hogy Sziriában sor kerül rá, a cirkáló rakétákban nincsen.
süti beállítások módosítása