MNB - 4%-on az alapkamat, cél a 3%

2013.07.24. 17:50 :: Dörnyei József

Az MNB a héten tovább csökkentette az alapkamatot, most már csak 4%. A távolabbi cél a 3% Matolcsy György tájékoztatója szerint.

Most így néznek ki a számok:

MNB alapkamat 4%

ECB alapkamat 0,5%

CDS 2,95%

ECB alapkamat + CDS = 3,45%

A CDS nagyot csökkent az utóbbi időben, ez tette lehetővé azt, hogy a forint jelentős gyengülés nélkül megússza az alapkamat csökkentést.

Most még mindig van egy egészséges 0,55%-os profit a Magyarországi befektetéseken, így per pillanat nem kell tartani jelentős forint gyengüléstől.

Matolcsy György azonban bejelentette, hogy tovább fogja csökkenteni az alapkamatot. Még 0,5%-ot tudna vágni a zéró profithoz, azonban ha ezt megteszi, akkor már csak forró pénzek jönnének be az államadósság finanszírozásába, ami nem feltétlenül nevezhető jónak.

Ha pedig 1%-ot vágna az alapkamaton, akkor már veszteség keletkezne, amit a forró pénzek sem szeretnek.

A további alapkamat csökkentésre csak akkor van lehetőség, ha a CDS ár még tovább süllyed, ahhoz meg egy növekedő gazdaság kellene.

Szóval a gyors alapkamat csökkentésnek valószínűleg vége. Elképzelhető még kettő vágás, de valószínűtlen. Több vágás meg nem elképzelhető.

Matolcsy közleményéből még egy dolog kiderült. A kormány és az MNB gyengébb forintot akar, a 300-as határ gyengébbik felén szeretné látni az árfolyamot. Ezt valószínűleg az ősszel el is fogják érni. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a költségvetés 300 Ft-os Euróval készült és nagyon sok száz milliárdba kerül az, hogy a forint erősebb, mint 300. A kormánynak nem kellene több adót kivetni, ha gyengülne a forint. Az MNB pedig mindent megtesz azért, hogy ez be is következzen.

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

6 komment

Címkék: MNB Matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr725423419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

--cs-- 2013.07.24. 18:15:01

Bár az írásban ez nem volt közvetlen téma, de szerintem érdemes megjegyezni, hogy Matolcsy beszéde - ahogy MNB elnökké válása óta nagyjából mindig - átgondolt és értelmes volt. Az azt megelőző 3 évben egyetlen alkalommal sem láttunk/hallottunk tőle ilyet. (Ez számomra azt mutatja, hogy a korábbi ámokfutás nem az emberhez, hanem a pozícióhoz köthető.)

Illetve, hogy ehhez a bejegyzéshez is szóljak. A magam részéről a következő 10 hónapban, havi 0.10%-os kamatvágást várok, amennyiben ezt a piac is megeszi. Egy darabig - ha nem csinálnak valami nagy marhaságot - akkor ez működhet is. Ceteris paribus a kritikus szintet nagyjából fél év múlva 3.5% környékén érhetjük el (ahogy a cikk is említi).

Más: A Nemzeti Kapitalista Párt elnevezésben a "Nemzeti" szó szándékos fricskaként szerepel a szó elmúlt években történő lejáratására reagálva?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.25. 23:24:35

@--cs--:
A "Nemzeti" vagy "Konzervatív" egy politikai irányvonal.

A "Nemzeti Kapitalista Párt" egy pontos meghatározás, kb. olyan, mint amikor a kutyát kutyának hívjuk és nem mondjuk Brutusnak.

Tudom, hogy kicsit fantáziátlan, de én csak egy mérnökember + ráadásul informatikus vagyok - extra kocka - tőlem csak ennyi telik. :-)

--cs-- 2013.07.26. 10:33:01

@Dörnyei József: A "Nemzeti" szó kapcsán én akarva akaratlanul az elmúlt bő 3 év néhány kulcs vívmányára asszociálok (a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől a Nemzeti Dohányboltig). Ezért nekem furcsán cseng a Nemzeti Kapitalista Párt.
Ha a valós jelentésére gondolok, akkor azzal nincs semmi bajom ;)

--cs-- 2013.07.29. 10:09:08

@sbronzo: nálam is :) örülök, hogy ezt az alap matematikai problémát tisztáztuk.
süti beállítások módosítása